Спираме износа на ток

Юлиан Христов 20 януари 2012 в 14:48 2088 0

Мини
Мини" Марица-изток", Снимка:БГНЕС

В 01.00 часа тази нощ спираме износа на електроенергия заради стачката в "Мини Марица-изток".

Това заяви пред журналисти в парламента днес министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той обясни, че има достатъчно електроенергия за страната и за населението.

„Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж”, заяви Трайков по повод стачката в „Мини Марица-Изток” ЕАД.

В министерството е постъпило становище от ДАНС, че стачката застрашава енергийната система и същевременно националната сигурност. „Основната ми цел е да се възстанови работата в „Мини Марица – изток”. Не искам да мисля, че синдикатите бутат в друга посока освен тази, която декларират открито. Преговорите вървят, но ми прави впечатление, че ръководителите на синдикатите тази сутрин отказаха да преговарят с мотива, че не харесват дневния ред. Предложихме им да добавят и свои точки”, коментира Трайков. „По мои указания, ръководството прави всичко възможно за промяна в структурите, така че да не се налага освобождаване на хора”, каза министърът.

„Трудно целият дебат може да бъде сведен до изплащането на една шапка с пари. Убеден съм, че в ръководството на „Мини Марица – изток” няма неизпълнени ангажименти. Ако и синдикатите бяха убедени в тяхната гледна точка, щяха да отидат на арбитраж. Единствената точка, по която не постигнахме споразумение преди началото на стачката, беше за 1000 лв. извънредни бонуси на работниците. Убедили са хората, че цялото нарастване на печалбата на мините може да се раздаде като извънреден бонус. За 2010 година „Мини Марица – изток” имаха близо 9 млн. лв. печалба, 2011 година имат 19 млн. лв. печалба и синдикатите са убедили хората да искат цялата тази печалба да се раздаде като бонуси”, отбеляза министърът.

Впоследствие синдикатите добавиха и искания, които нямат нищо общо с мините, но пък имат много общо с интересите на една личност, собственик на енергийни активи, каза Трайков. От думите му стана ясно, че става въпрос за бизнесмена Христо Ковачки. После темата яхнаха БСП, вчера видях, че и президентът Първанов се е присъединил, каза още министърът.

Заради стачката днес е бил блокиран влак с доставка на въглища от Пернишкия регион. В резултат на това са поставени под въпрос възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия, съобщиха от „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД. Спиране доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система; ще рефлектира пряко върху доставката на ел. енергия за населението и индустрията, се казва още в съобщение на компанията, изпратено до медиите.

От стачния комитет при „Мини Марица-Изток” ЕАД пък призоваха днес гражданите на Раднево да вземат участие в протестния митинг, който ще се проведе утре от 9.30 часа.

Според данни на синдикатите стачкуващите днес са 2237 души, което представлява 92% от назначените за смяната работници и служители. През нощта пък стачкуващите са били 597 стачкуващи или 97,5% от работещите през нощта.

Шести ден продължава стачката в "Мини Марица - изток". Вчерашните преговори продължиха около два часа и бяха прекратени без конкретни договорки. Преговорите продължават и днес. Междувременно ръководството на дружеството днес оттегли съдебния иск срещу законността на стачката. Според синдикатите, това не е протегната ръка за сближаване на позиции и изход от конфликта, а юридически гаф, който щял да стане публичен факт в съдебна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!