Спецов и митниците носят над 2 милиарда отгоре, пенсионерите вземат джакпота

Няма да има нито един пенсионер под прага за бедност, обяви финансовият министър

OFFNews 22 юли 2021 в 17:11 18504 1

По план 2021 г. е трябвало да има приходи от 47 млрд. 596 млн. лева. Очаква се обаче да има с около 2 млрд. лева повече приходи в бюджета - 49 млрд. 687 млн лева. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев по време на третия Обществен съвет, който е посветен на актуализацията на Закона за държавния бюджет. 

По думите му повечето приходи в бюджета се дължат отчасти поради подобрената икономическа среда, както и поради по-добрата събираемост, която НАП, оглавявана от бившия бодибилдър Румен Спецов и Агенция "Митници", реализират.

"На база на тези около 2 млрд. лева повече Министерството на финансите предлага да се увеличат разходите с около 1,807 млрд. лева", добави министър Василев.

Той уточни, че тези пари ще се използват за осигуряване на социалните плащания, пълно осигуряване на здравната система при тежка Ковид криза, както и подкрепа на бизнеса при тежка Ковид криза.

"Ще има и леко намаляване на заложения дефицит", каза още Василев.

Въпреки че се увеличават разходите, приходите растат по-бързо, така че дефицитът пада с 0.3 процента. Това, от своя страна, не налага да се поема допълнителен дълг и ще се ползва този, който е заложен в бюджета за 2021 г., даже малко по-малко.

При актуализацията на бюджета предложението за разходите от 1 млрд. и 807 млн. лева е да бъдат предназначени 575 млн. лева повече за социални разходи. 430 млн. лева допълнително се предвиждат за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лева са предвидени за разходи в здравеопазването. 231 млн. лева са за други разходи, които се налага. Василев даде пример да се възстанови Фондът за бедствия, който е бил изразходван още първите 4-5 месеца на годината.

Предвидени са и разходи за избори, тъй като разходите за президентския вот са били използвани за вторите парламентарни избори. Разходите за изборите се предвижда да бъдат в два тура, плюс допълнителни бюлетини за избори за парламент, ако се наложи. Министърът уточни, че в "най-широкият сценарий" се предвижда да се проведат избори "2 в 1". Освен това в разходите се предвижда допълнително 103 млн. лева да бъде вноската за ЕС, тъй като покрай Брекзит тя се е преизчислила.

Служебният финансов министър уточни, че специално за здравеопазването и социалните разходи това са от разходите от държавния бюджет, но там има и приходи от НЗОК от 105 млн. лева, които са в допълнение към тези 335 млн. лева. "Т.е. там стават 440 реално", посочи Василев. Същото е за социалните разходи, където също има приходи.

Заложена и е актуализация на пенсиите. Дофинансирани са и всичките програми, така че да няма недофинансирани социални програми, изтъкна служебният министър на финансите.

"Новото е, че въвеждаме надбавка за пенсионери под линията на бедност", заяви Асен Василев.

Той обясни, че след актуализацията на пенсиите, ако има пенсии, които са под линията на бедност, ще се даде такава надбавка на тези пенсионери, така че да няма нито един пенсионер под линията на бедност. Министърът посочи, че ефектът, който може да се види е, че към момента 43 процента от пенсионерите са под линията на бедност, приемайки тази актуализация този процент ще бъде нула.

Служебният зам.-министър на труда и социалната политика Иван Кръстев уточни, че става въпрос за лицата над 65-годишна възраст, които са с придобито право на пенсии, а не за всички пенсионери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1700

1

johnkill34

23.07 2021 в 10:07

Митницте от 2 месеца не работят заради върнати стари бандюги, на които е заповядано да саботират целия бизнес. На ко йда вярваме вече на Гербажии или на Комунисти.