Спас Русев е платил над 120 милиона евро за Булсатком

OFFNews 27 септември 2022 в 12:57 4289 0

Спас

Снимка БГНЕС Архив

Спас Русев.

Бизнесменът Спас Русев е платил между 120 милиона евро и 130 милиона евро за придобиването на най-големия доставчик на телевизия в България "Булсатком". Това съобщи Капитал като се позова на източници от пазара.

Сделката за тв оператора бе официално обявена в началото на август, но тогава не бе съобщена стойността ѝ.

Според Капитал офертата на Русев е била избрана от кредиторите на компанията пред тази на друг играч на телелеком пазара - - чешката инвестиционна група PPF, като офертата ѝ е била близка по стойност. Участието на собственика на "Йеттел България" и бТВ беше логично, тъй като мобилният оператор е единственият от трите големи телекома, който не предлага телевизия.

Сделката се проточи над година след оспорване от съоснователя на оператора и миноритарен акционер с около 20% Пламен Генчев. За финализирането на продажбата може косвено да се съди по вписвания в българския и британския търговски регистър.

Генчев се опитваше да си върне контрола над "Булсатком" и оспорваше продажбата на оператора с довода, че кредиторите са пренебрегнали негова опция да е предпочитан купувач. Така той се опита да спре сделката с арбитражно дело в Лондон и поискана несъстоятелност в София, чрез която беше назначен временен синдик. Този ход обаче явно само е успял да отложи, но не и да блокира продажбата.

Това не е първата инвестиция на Спас Русев в телеком компания. Той е основател на "Телелинк", беше акционер в албанския телеком ONE, както и в БТК.

Пред "Капитал" Русев не е пожелал да разкрие финансовите параметри на сделката, като е заявил, че я финансира с лични средства и заеми от международни финансови институции. Той беше основен акционер в БТК (Vivacom) и я продаде с печалба, а неотдавна се оттегли и от надзорния съвет на телекома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews