София бе домакин на първото училище по нумизматика в България

Форумът Sofia Numismatic School обедини млади изследователи и световноизвестни учени в областта на нумизматиката

OFFNews 21 септември 2023 в 12:06 1121 0

Снимка Fibank

Между 12 и 16 септември 2023 г. в София се проведе първото в историята на България училище по нумизматика. В Sofia Numismatic School взеха участие 16 млади изследователи и 9 световноизвестни лектори - учени с експертиза в областта на нумизматиката от няколко европейски страни, сред които Белгия, България, Германия, Гърция, Румъния и др.

С първото си домакинство на подобен форум София се нарежда сред световните центрове на нумизматични проучвания като: Виена, Рим и Атина, където такива училища са институционализирани още през миналите векове. В контекста на общоевропейските процеси на консолидация и сътрудничество, Sofia Numismatic School създаде безценна възможност да се установят и развият трайни и устойчиви връзки между научно образователните среди и младите изследователи от различни общности.

Сред водещите учени, които се включиха като лектори в качеството си на световни изследователи и преподаватели, са: акад. Франсоа дьо Калатай, проф. дин Иля Прокопов, проф. дин Диляна Ботева, доц. Валентина Григорова-Генчева - създател и ръководител на единствения по рода си в България банков департамент във Fibank, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи, доц. Владимир Столба, доц. Юлия Цветкова, д-р Улрике Петер, д-р Николай Шаранков. д-р Лили Грозданова. Всеки от тях изнесе специализиран курс за до придобиване или повишаване на нумизматичната експертиза на обучаемите.

Участниците в училището по нумизматика имаха възможност да работят с монети от археологически разкопки от колекциите на Археологическите музеи в Септември и Хисаря, както и да видят последните резултати от археологическите проучвания през лято 2023 в емпориона Пистирос – представени от д-р Емил Нанков и в термите на античния Диоклецианополис (съвременния град Хисаря), проведени под ръководството на доц. Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в Хисаря. В рамките на този уникален семинар изследователите посетиха и тракийската гробница при Старосел, чиито проучвания в продължение на няколко години бяха подпомагани финансово от Първа инвестиционна банка.

Домакин и организатор на събитието беше Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, чийто партньор е Първа инвестиционна банка. Реализацията на форума бе подкрепена от проект BG05М2ОР001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“, проект SUMMIT по договор BG-RRP-2.004-0008, проект „Древна Тракия в цифри“ № КП-06-Н50/3 от 30.11.2020, финансиран от ФНИ, проект BGR1024508 HFST Ancient Coins Counterfeits Scientific Network, както и със съдействието и гостоприемството на Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски“, Септември и Археологически музей, Хисаря.

Повече информация за първото нумизматично училище в България можете да видите на: https://digithrace.uni-sofia.bg/sofia-numismatic-school/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!