Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Сметките за парно може да скочат с двуцифрен процент

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2021 в 10:28 1337 2

Двуцифрен ръст в проценти на сметките за парно тази зима прогнозира лидерът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за Nova News. 

"По линия на цената тока домакинствата ще бъдат защитени, но по линия на газа няма да бъдат. Вероятно сметките за парно ще нараснат с двуцифрен процент", заяви Димитров.

Той бе в студиото заедно с Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), за да дискутират бързо растящите цени на тока за бизнеса.

"Такива цени никога не е имало, при това толкова бързо ескалиращи. Това е безпрецедентно. Очаква се средната пазарна цена да бъде двойна. Това означава, че всички, които са на свободния пазар и не са битови потребители, получават двойни сметки за ток и те ще продължат да растат. За следващите две тримесечия прогнозата е такава", обясни Велев.

Според него с по-високите сметки за тока за бизнеса над 2 млрд. лева допълнително ще бъдат иззети на свободния пазар.

"Това става или за сметка на възнагражденията на хората, или за сметка на ръст на цените. Те са над два пъти спрямо прогнозните и над три пъти спрямо миналогодишните", разкри той.

Според Димитров пък няма държава в Европа, която да се справи сама с ръста на цените. По думите му са нужни конкретни пакети за помощ на хората. По думите му, въпреки ситуацията, е преувеличено да се каже, че ни чака "Жан-Виденова зима".

Темата коментира и служебният вицепремиер Атанас Пеканов, според когото трябва да се противодейства с помощ за бизнеса под формата на директно компенсиране. По отношение на битовите потребители, Пеканов посочи, че е необходима законова дефиниция за енергийна бедност, за да може хората в нея да бъдат подпомогнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-295

2

Tarabata1

23.09 2021 в 11:19

И всичко това, заради простотията на западните либерасти. Нямало да пуснат СП-2. На ви сега сметки за парно! И тоя Димитров кого представлява, трудещите се или едрия капитал? Щото поведението му е като на пудел на тоя до него.
В Англия, поради тройното повишение на цените на газа, заради собствената им простотия и злоба, са фалирали 10 от 70 доставчици на ел енергия, като до края на годината се очаква да останат само 10 от 70 доставчици.

1005

1

тОлуп

23.09 2021 в 10:35

А може да останат и без абонати?!?!? ... и после всички с недостиг на електроенергия и режим на тока.