Щонов: Над ДКЕВР е бил оказван политически натиск, цената на тока е сваляна популистки

OFFNews Последна промяна на 01 октомври 2014 в 10:47 2760 1

Васил Щонов и предшественикът му Драгомир Стойнев

Снимка Сергей Антонов

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов и предшественикът му Драгомир Стойнев

"Дефицитите в енергийната система са били ясни и преди две, и преди една година и въпреки това е взето решение от предишния състав на ДКЕВР да се намали цената на електроенергията." Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, цитиран в прессъобщение на МИЕ.

Според министър Щонов при предходните управления е бил оказван политически натиск върху комисията.

"ДКЕВР извършва анализи за това с колко трябва да поскъпне цената на електроенергията и днес трябва да обяви решението си. Служебният кабинет не оказва политически натиск върху комисията", категоричен бе Щонов.

Енергийният министър подчерта, че евентуалното увеличение на цената на тока ще покрие едва 1/5 или около 200 млн. лв. от текущия дефицит в НЕК от 900 млн. лв., който ще се натрупа през следващите 12 месеца.

„Още 200 млн. лв. ще бъдат покрити от таксата „задължения към обществото“, която се плаща от бизнеса. Така всеки участник в енергийния пазар ще поеме част от недостига в системата“, обясни още Щонов. По думите му останалите 500 млн. лв. ще бъдат компенсирани чрез подобряване ефективността на държавните дружества и предоговаряне на дългосрочните договори.

Той подчерта, че двата основни удара в системата на енергетиката идват от включването в нея на американските централи през 2011 г. и прекомерното участие на ВЕИ сектора. Според Щонов още през 2005 г. е можело да се спре тази диспропорция и да се променят условията по тези договори. Предишното управление е заложило „на хартия“ приход от продажба на въглеродни емисии в размер на 500 млн. лв. при ценовото решение от 1 юли 2013 г. Реално обаче тази сума не се е материализирала и в системата са постъпили не повече от 80 млн. лв.

Относно смяната на ръководството на атомната централа министър Щонов подчерта, че то е било необходимо, за да се оптимизира работата и да се предотвратят злоупотребите в дружеството.

„През първите шест месеца на 2014 г. АЕЦ „Козлодуй“ е реализирал 70 млн. лв. повече приходи, от които едва 11 млн. лв. са постъпили в БЕХ. Разходите за външни услуги на дружеството са били увеличени с 35%, а капиталовите разходи с 50%“, обясни Щонов. Той подчерта, че на предишното ръководство на централата е било дадено достатъчно време да подобри работата си.

Във връзка със съкращаването на 12 човека от структурата на ОП „Конкурентоспособност“ икономическият министър заяви, че се съкращават позиции, които не са необходими в процеса на сертифициране на оперативната програма. „Работим за повишаване ефективността и в рамките на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, допълни Щонов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2014 в 21:15

Тази зима ако се окаже, че наистина ще е много студена а и ако руснаците спрат газта, вече може и да хвърчат глави...

Боже до каде го дакарахме, всяка зима да се чудим как ще я изкараме... Баси ма прав беше Хегел, че всеки народ си заслужава управниците...