Над ДКЕВР се оказва политически натиск, когато токът трябва да поевтинее

OFFNews 29 септември 2014 в 08:02 2533 0

Снимка Булфото

"Никой не ми се е обаждал, за да увеличим цената на тока. Ако е имало политически натиск в ДКЕВР, то това е било за намаляването на цената на тока."

Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова пред bTV. 

Тя посочи още, че в комисията не се чувстват като "бушон, който трябвало да изгърми", за да отворят пътя за спокойно управление на следващото правителство. 

Тодорова не се е почувствала и лично обидена от акцията на Дончо Дудев и Янко Петров от миналата седмица, когато февруарските протестъри от 2013-та замериха ръководството на комисията с яйца. 

"Чувството не бе приятно, но не го приемам като лична атака. Който и да беше на моето място, вероятно щеше да го преживее", каза Тодорва.

Според председателката на ДКЕВР е възможно поскъпване на тока до 50%, но това би бил най-лошият сценарий, който ще значи, че държавата изцяло е абдикирала от този сектор. 

"Дупката в НЕК не е копана от вчера. През юни дефицитът в компанията е бил над милиард и половина, но въпреки това цената на тока е задържана. Това решение е меко казано странно. През всички години, когато цената се е вдигала или намалявала, е било на лице някакво необективно определяне на тези цени. През цялото време са взимани решения в този сектор обратно на всички факти", посочи Тодорова. 

Според нея кризата в енергетиката е причинена от редица лоши решения и бездействия от страна на парламента и бивши ръководства на регулатора. 

Тодорова също така отхвърли нападките на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, че тя е в конфликт на интереси и заяви, че никога не е вършило нещо извън служебните ѝ задължения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови