Ще дадем до 1,5 млрд. лв. за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ружа Райчева 13 декември 2023 в 17:55 3467 1

АЕЦ

Снимка БГНЕС/Архив

АЕЦ "Козлодуй"

Парламентарната енергийна комисия единодушно прие законопроект за инвестицията на до 1,5 милиард лева в строежа на 7 и 8 блок на атомната електроцентрала "Козлодуй". 

Основното изграждане на двата блока се предвижда за 2025 г., уточни Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

В края на ноември Министерският съвет прие декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия, което е в съответствие с енергийната политика на България и действията на българското правителство за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ "Козлодуй".

Днес депутатите от енергийната комисия също така приеха на първо четене законопроекта за разполагане на вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за по 30 години. 10 гласуваха "за", а 5 - против. 

Според Павела Митова от "Има такъв народ" няма как законопроектът да се приеме в този вид, защото съдържа добри, но много противоречиви идеи. Тя е на мнение, че сред нормативните предложения има и много лобистки цели. 

Разногласията в управляващата коалиция относно изключението (т.нар. дерогация) от европейските санкции за внос и преработка на руски петрол в страната официално приключиха. 

Депутатите единодушно приеха законопроекта на ПП-ДБ и ГЕРБ, с който вносът на руски петрол окончателно отпада от 1 март, а квотите за износ - още от 1 януари догодина. "За" точката гласуваха 10 депутати, 4 бяха "против", а един се въздържа. 

Членовете на комисията окончателно гласуваха и премахването на таксата от 20 лева за внос на руски природен газ. Това задължение бе пренасочено от "Булгартрансгаз" към Агенция "Митници", след като най-голямото българско газопреносно дружество за малко да не фалира. След тази промяна обаче е станало ясно, че Агенция "Митници" не успяват да съберат таксата и затова сега се предлага тя изцяло да отпадне. 

"Не става дума за "Булгартрансгаз", а за министъра на финансите, който не може да ги събира", обяви председателят на комисията Делян Добрев от ГЕРБ. 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ му опонира и обясни, че в момента "Митници" нищо не събират и затова е по-добре таксата да отпадне, а не защото министърът на финансите Асен Василев е виновен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!