Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шефът на БНБ трябва да има висок морал и етика. Три от четирите партии не подкрепят Каримански

Ружа Райчева 11 април 2022 в 12:33 2012 0

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Никой не трябва да слага личната си кариера над стабилността на България.  Благодаря на Андрей Гюров, че се оттегли – показахме какво означава лидерство, заяви премиерът Кирил Петков след днешното откриване на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT в НДК.

"Когато няма разбирателство, по-добре е да се направи стъпка назад, вместо да се настоява на всяка цена на нечия позиция на нечие място. Нищо не изисква това бързо действие в момента да има нов гуверньор, може да се седне, да се говори и да се избере обединяваща кандидатура. В момента имаме кандидатура, на която три от четирите партньори не са съгласни", каза той.

В петък бившият председател на Народното събрание и депутат от "Има такъв народ" Ива Митева обяви, че министър-председателят е предложил пост, далеч от България на кандидата за управител на БНБ Любомир Каримански - а именно представител на България в Световната банка.

На въпрос защо Каримански би бил подходящ за представител на Световната банка, но не и за шеф БНБ, Петков отговори:

"Гуверньорът на БНБ трябва да има едно най-важно качество – висок морал и висока етика. Всякакви други банкови позиции, включително и в Световната банка изискват просто технически професионализъм и знания. Но когато говорим за най-висшата позиция в България в банковия сектор, която ще трябва да управялява всички парични потоци, които влизат и излизат от България, там етиката и моралът трябва да бъдат на съвсем друг стандарт, който ние като българи трябва да изискваме."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews