Саудитска Арабия пак е първа в света по нефтодобив

OFFNews 25 ноември 2015 в 09:07 4580 2

Инсталации

Снимка Архив

Към края на септември Саудитска Арабия достигна най-виоките обеми на нефтодобив в цялата си история.

Саудитска Арабия за първи път от 2003 г. насам си върна мястото на най-голям в света производител на суров петрол, съобщи руският вестник „Комерсант”. Той се позовава на публикувани в кралството данни за първите 9 месеца на годината.

В този период средно на денонощие е добиван 10,19 милиона барела саудитски петрол. В заелата второ място Русия, същият показател е 10,12 милиона барела.

Сегашните обеми на производство са най-високи в цялата история на петролната промишленост в Саудитска Арабия, отбелязват медиите в страната. Предишния й рекорд е отбелязан през 2012 г. – среднодневно 9,8 милиона барела, като цената тогава е около 112 щ. долара за барел.

За деветте месеца на тази година световното производство е нараснало с 1,8% - до 74,2 милиона барела в денонощие.

Така стана, пояснява „Комерсант”, защото най-големите производители решиха да увеличат добива, да запазят пазарния си дял и така да компенсират загубите от силното падане на цените. (Сега един барел се търгува за чувствително по-малко от 50 долара.)

Руският вестник припомня и данни на Главното митническо управление на Китай, според които през октомври Саудитска Арабия е заела първото място като вносител на петрол там. Изместената Русия се оказва трета, тъй като до второ място е сигнала Ангола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови