Руската 'Росатом' готова да започне преговори за АЕЦ 'Белене' веднага

OFFNews 07 юни 2018 в 10:14 4946 1

Руската компания "Росатом" е готова да започне преговори за АЕЦ „Белене“ веднага, но преди това иска да види какво ще бъде решението на парламента за проекта. Това каза директорът на "Росатом" за Централна Европа Вадим Титов, цитиран от БНР.

Титов участва в международна ядрена конференция край Варна, организирана от БУЛАТОМ.

"Ние сме готови за такива преговори, имаме добри отношения с нашите български партньори. Мисля, че няма да е много трудно да се проведат подобни консултации най-скоро.

В последно време се състояха няколко официални срещи, както с президента Владимир Путин, така и с ръководството на "Росатом". „Росатом“ на тези срещи потвърждаваше на българската страна готовността си да окаже подкрепа за осъществяването на проекта - в качеството си на изпълнител на АЕЦ "Белене".

Тъй като този проект е разработен от нас, оборудването е произведено от нас и под наш контрол, е логично този проект да бъде довършен от нас, ако се реши той да бъде построен", заяви Титов.

Подобна заявка направи през ноември 2017 г. и първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров.

"Често ни задават въпроса дали сме готови да участваме като изпълнител на проекта, ако бъдат намерени средства. Винаги сме потвърждавали, че сме готови да го направим. Но всичко зависи от това какви цели си поставя българското правителство, какъв е неговият приоритет и от какво се нуждае. Това решение ще се вземе въз основа на неотдавна появилия се доклад на БАН, на други експертни източници и широко обсъждане. След като чуем българската позиция и приоритет ние сме готови да вземем решение какво да бъде нашето участие и под каква форма. Но като цяло смятам, че най-перспективният и правилен вариант за България е да тръгне по пътя, по който пое Унгария. Това би било логично“, каза Комаров тогава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови