Руска банка иска да купи банка „Виктория“

OFFNews 20 октомври 2014 в 20:16 3923 2

„Банк Российский кредит“ е заявила желание да купи затворената банка „Виктория“, съобщиха от Министерството на финансите.

Писмото с намерението на руската банка е получено в петък, уточниха от министерството.

Подобно съобщение трябва да е постъпило и в БНБ, тъй като предложението трябва да бъде разгледано от управление „Банков надзор“. Оттам обаче за момента не съобщават дали са получили такова писмо или не.

От финансовото министерство обясниха, че точно БНБ трябва да излезе със становище за интереса на „Банк Российский кредит“.

Засега не са известни конкретни финансови параметри за закупуването на българската банка.

БНБ планираше да отдели „добрите активи“ на КТБ във „Виктория“ и тя да бъде отворена, тъй като според Централната банка е управлявана добре.

Въпросът дали една руска банка ще може да купи една българска и съответно европейска банка не е никак маловажен. Но трябва да се види и дали руската банка има финансовата възможност да направи тази покупка, коментира икономистът Георги Ангелов пред „България on air”.

Аз лично съм малко скептичен за тази възможност, защото „Российский кредит“ трябва да купи „Виктория“ от КТБ. За тази цел КТБ трябва да може чисто юридически да я продаде – да бъде свикан съветът на акционерите, което чисто юридически не може да се случи, допълни Ангелов.

По-рано днес одиторите на КТБ и „Виктория“ внесоха окончателния доклад за състоянието на двете банки в БНБ. Докладът трябва да покаже каква е финансовата дупка в КТБ, което да помогне за вземането на решението какво да се случи с банките – дали да бъдат фалирани, или да се правят стъпки за тяхното оздравяване. 

КТБ беше затворена на 20 юни, а два дни по-късно мярката беше наложена и на банка „Виктория“.

31 октомври е срокът за осчетоводяване на всички операции в КТБ, след което трябва да се обяви положителна и отрицателна капиталова адекватност. Ако бъде обявена отрицателна капиталова адекватност, още в началото на ноември на банките трябва да бъде отнет лицензът. Ако бъде обявена положителна капиталова адекватност – до 20 ноември трябва да бъдат предприети мерки за оздравяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!