Виолина Маринова напуска ръководството на БСК заради КТБ

Ивайло Анев 20 октомври 2014 в 16:11 13795 1

Снимка Миро Златев/Булфото

Виолина Маринова и Цветан Василев

Главният изпълнителен директор на банка ДСК Виолина Маринова подава оставка като член на Управителния съвет на Българската стопанска камара, съобщи ДСК.

Причината е несъгласието й с поисканата от работодателската организация оставка на управителя на БНБ Иван Искров и на целия Управителен съвет на Централната банка. Оставката бе поискана от работодателски и синдикални организации.

"Позицията на БСК крие сериозен риск от разклащане на устоите на българската банкова система. Като ръководител на най-старата и една от най-уважаваните банкова институция в страната и като професионалист, чиято първа и най-важна задача винаги е била запазване на устойчивостта и авторитета на националната банкови система, Виолина Маринова не приема искане, което би довело до дестабилизация на банковата система и допълнително усложняване на нелеката обстановка в страната", се казва в съобщението.

Именно заради тази усложнена обстановка директорът на ДСК се е въздържал от публични изявление по темата, които "биха довели до подронване на авторитета както на институцията, която представлява, така и на банковата система, за чиято устойчивост е работила през цялата си професионална кариера".

"Не мога да позволя нито моето име, нито авторитета на Банка ДСК да бъда свързани с опити за нагнетяването на напрежението в банковата сфера. По тази причина подавам оставка като член на управителния съвет на Българска стопанска камара", заявява Маринова.

Виолина Маринова бе само няколко месеца член на УС на БСК. Тя бе избрана през април 2014 година.

Маринова е главен изпълнителен директор на банка ДСК от 2004 година. Тя работи в ДСК от 1971 година. Започва като счетоводител, след което става главен директор на един от клоновете. Израства до зам.-председател на УС на банката и изпълнителен директор (1996 - 2001 г.). От септември 2001 г. до 2004 г. е член на УС и изпълнителен директор на Банка ДСК, а от май 2004 г. е началник на Управление "Вътрешен контрол и одит" на банката.

Маринова е и зам.-председател на УС на Асоциацията на банките в България, председател на Надзорния съвет на Пенсионно-осигурителна компания ДСК Родина, както и заместник-председател на Съвета на директорите на "Банксервиз".

Носител е на орден "Стара планина", първа степен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews