Румен Гечев: Наказателната лихва по ипотечните кредити ще намалее 5 пъти

ОFFNews 31 януари 2014 в 11:37 2062 5

Румен Гечев
Румен Гечев

Наказателната лихва по ипотечните кредити да бъде намалена пет пъти, предвижда проектозакон на "Коалиция за България", който вчера е бил внесен в парламента за разглеждане.

"Направихме съществени подобрения в Закона за потребителския кредит", заяви депутатът Румен Гечев пред Нова телевизия. Той обясни, че подобренията са в две насоки - хармонизация с европейските директиви и засилване на конкуренцията.

Такса за предсрочно погасяване на ипотечен кредит ще се събира само за първите 12 месеца от плащането. Това означава, че ако 12 месеца сме плащали ипотечния си кредит, след това сме абсолютно свободни да рефинансираме заема от друга банка, ако лихвата е по-ниска. В момента таксата за предсрочно погасяване е между 4 и 5% в повечето банки. Сега сваляме тази лихва 5 пъти до 1% и тя касае само първата година", обясни Гечев.

Промените са свързани с европейска директива.

„Това няма да оскъпи лихвите, защото втората промяна засяга формирането на плаващи лихви", каза още народният представител. 

„Плаващата лихва вече ще се определя от пазарните условия , а не от управителния съвет на банката. Сега ще зависи от пазарните индекси - LIBOR на лондонската борса, EURIBOR в еврозоната и СОФИБОР в България", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови