Росен Христов: Годишно над 10 танкера с LNG ще разтоварваме в Турция

Министърът на енергетиката и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева посрещнаха в Турция първия танкер с втечнен природен газ от американската компания Шиниър

OFFNews 12 април 2023 в 15:47 1068 0

танкер
Днес пристигна първият танкер съгласно сключеното споразумение между „Булгаргаз“ ЕАД и турската компания „Боташ“ за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка.

„Развенча се политическата атака към нас от миналата година, че ще използваме споразумението с „Боташ“ за доставка на руски природен газ“, каза министърът на енергетиката Росен Христов, който, заедно с изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева, посети терминала за втечнен природен газ в близост до турския град Текирдаг.

Там днес пристигна първият танкер съгласно сключеното споразумение между „Булгаргаз“ ЕАД и турската компания „Боташ“ за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка. Доставеният с този танкер газ е от американската компания „Шиниър“, която през есента на миналата година спечели търга на „Булгаргаз“ за осигуряване на необходимите количества за 2023 г. Едно от условията за участие в търга тогава беше източниците на доставка да бъдат от държави без наложени санкции или други търговски ограничения.

Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 г. след разговори между президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, е със срок 13 години. Чрез него българският обществен доставчик получава достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което осигурява възможност за трансфер на 1.5 млрд. куб. м. газ годишно към нашата страна.

„Споразумението позволява използването на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е ключово за енергийната ни сигурност“, подчерта енергийният министър.

Той изрази своята увереност, че, благодарение на сключения договор с „Боташ“, България ще може да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно.

„Можем да използваме цялата налична инфраструктура. Ние трябва да доставим газа до турските териториални води, а след това те имат ангажимента да го разтоварят там, където е най-ефективно в момента. Това осигурява гъвкавост за нашата страна, а е изгодно и за турската, която по този начин оптимизира използването на своята инфраструктура“, подчерта още Росен Христов.

Според него успехът на сключеното споразумение в немалка степен се дължи на намирането на точната формула, защитаваща интересите и на двете страни.

По думите на енергийния министър тясното сътрудничество между България и Турция в газовата област ще продължи да се развива.

„На 25 и 26 април в София предстои подписване на споразумение за разширяване на газовата инфраструктура между няколко държави - България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този начин газ от Азербайджан ще може да бъде доставян през България за Централна Европа“, поясни енергийният министър.

„Стратегическото ни партньорство с „Боташ“ е ключово за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските потребители на конкурентни цени“, подчерта изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева.

Резултатът от тези усилия е видим в намаляването с повече от 60% на цената на горивото за месеците май и юни спрямо началото на годината и устойчивия характер на тази тенденция.

„Успяхме да гарантираме цялото потребление на страната в една много несигурна ситуация“, заключи Златева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови