Ръст на българската икономика през първото тримесечие на годината

OFFNews Последна промяна на 13 май 2015 в 15:10 1700 1

Снимка Архив

Българската икономика е отбелязала ръст в размер на 0,9 процента през първото тримесечие на 2015 г., сочи проучване на Евростат.

Увеличението е с 0,5 процента повече спрямо предходното тримесечие.

Според проучването растежът на икономиката ни през тримесечието е на едно ниво с този в Испания, но изостава от северната ни съседка Румъния, където се наблюдава скок на икономиката с 1,6 процента.

Като цяло икономиката на Европейския съюз и на еврозоната е нараснала с 0,4 процента за същия период, като само Естония, Гърция, Литва и Финландия са с отрицателен показател.

Растежът на еврозоната се е ускорил спрямо темпа от 0,3 на сто през предходното тримесечие, но остава по-бавен от очакваното, макар да е най-бързият от близо 2 години насам.

Отчетено на годишна основа българският БВП се е повишил с 2 на сто през първото тримесечие на текущата година. Този на ЕС бележи ръст от 1,4 процент, а в еврозоната повишението е в рамките на 1 пункт.

Припомняме, че миналата седмица ЕК излезе с прогноза за ръст на българската икономика от 1 процент през 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2015 в 15:55

Ръста на икономиката не може да се установи с проучвания. Той се установява с изследване и обобщаване на отчети, които от своя страна представляват систематизирана информация по определени показатели и критерии поднесени в цифри.
Това не ви е социологическо изследване на нагласите.
Аман от ламери!