ЕК очаква ръст на българската икономика от 1%

OFFNews 05 май 2015 в 14:15 3229 2

Снимка Архив

Ръст на българската икономика от 1 процент през 2015 г. очаква Европейската комисия, съобщи Ройтерс.

В прогнозата на комисията се наблюдава спад спрямо предходната година. През 2014 г. предвижданията бяха за растеж на икономиката от 1,7 процента.

Според ЕК стойностите на инфлацията в страната ще останат негативни през по-голямата част от годината, като към края се очаква преобръщане.

Дефицитът в страната се очаква да бъде 2,9 процента, с вероятност да се задържи на това ниво и през 2016 г. Това е леко повишение спрямо миналата година, когато е отчитал 2,8 процента.

Същевременно прогнозата на ЕК за икономическия ръст в еврозоната през годината бе завишена до 1,5 процента. Предходната прогноза от месец февруари предвиждаше 0,2 процента по-малък растеж. Като причини за промяната бяха изтъкнати спада в цените на петрола, устойчивия глобален растеж и по-слабото евро.

Според комисията потребителските цени във валутния съюз ще се увеличат с 0,1 процента избягвайки се дефлация и ще се потвърди, че програмата за стимулиране на икономиката на Европейската централна банка дава резултат.

Частните инвестициите в България намаляват от 2008 година. Една от причините е неблагоприятната бизнес среда, отбелязва ЕК. Според нея това едва ли ще се промени значително през тази или следващата година, заради периода на следкризисна несигурност, продължен от сътресенията във финансовия ни сектор през 2014 година.

За публичните инвестиции, свързани най-вече с еврофондовете, ЕК също очаква лек спад и през тази и следващата година заради изтичането на срока на усвояването на парите от стария програмен период и необходимостта от време за прилагане на оперативните програми от новия.

Рисковете пред България са балансирани. Частните инвестиции могат да изпреварят очакванията, ако бизнес климатът се подобри по-бързо, но доверието на потребителите и бизнеса остава крехко и може да спадне още при евентуални нови признаци на нестабилност във финансовия сектор, отбелязва ЕК.

Тя предвижда бюджетният дефицит у нас да бъде 2,9% през тази и следващата година, което е с 0,1% под допустимия праг. Дългът на България, според днешната прогноза, ще достигне 31,2% в края на 2016 година. Тогава безработицата трябва да спадне до предкризисните си равнища от под 10%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!