Председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ: Токът няма да спре, но ще има повече аварии

Ангел Марковски Последна промяна на 17 декември 2021 в 09:24 3336 0

Снимка Стопкадър бТВ

Асен Христов

Няма да има намаляване на подаването на тока заради наложения мораториум върху цените на електричеството, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата. Това означава повече аварии.

Утре, ако трябва дa платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще ѝ забавим плащането, заяви председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов по бТВ. 

"Ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложения мораториум върху цената на тока“, каза Христов. „Какво представлява електроенергийната система в България? Производители, потребители, а по средата на системата са доставчиците. По веригата е прието, че губим 7,5% от купения ток, в момента го купуваме между 500 и 600 лв. на година“, коментира Христов.

„В ситуация на голям скок на цените, както е сега, законът е предвидил КЕВР да променя цените на шест месеца. В момента загубите на ЕРП-тата и ЕСО са 250 млн. лв, от които 70 млн. лв. са само за ЧЕЗ. Чакахме, защото КЕВР се готвеше от 1 януари да направи цени, които поне да спрат загубите. Ние плащаме около 1,5 млн. повече, отколкото получаваме“, допълни Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови