Пребиха директора на фонд "Земеделие"

Александра Маркарян 29 декември 2011 в 23:11 4430 0

Румен Порожанов

"Румен Порожанов - изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", е бил пребит вечерта на 29 декември. От полицията потвърдиха за побоя и уточниха, че той е бил с цел сплашване.

Порожанов е бил нападнат във входа на блока си в столичния кв. "Борово", когато се прибирал към 19 часа. По първоначална информация нападателите са били двама, съобщи Нова телевизия. Издирват се от полицията. Успял е да избяга от нападателите и с личния си автомобил да стигне до Военно-медицинска академия, където е настанен. Няма опасност за живота му. Има контузни рани. "Г-н Порожанов дойде с личния си автомобил към 19:30 часа. Има няколко повърхностни рани, които са обработени и зашити. През нощта беше оставен в болницата с оглед да няма късни усложнения от инцидента. Състоянието му позволява да бъде изписан", каза пред БНР началникът на ВМА ген. Стоян Тонев сутринта след побоя - на 30 декември. Боят става в деня, в който вицепремиерът Симон Дянков отправи публично, чрез телевизионно интервю, нападки към земеделския министър Мирослав Найденов, заявявайки, че той бави реформи, че "с него е най-трудно да се работи" и че двамата са имали доста скандали. Реакцията на премиера Бойко Борисов също бе остра, но към заместника му Дянков:

Истински се надявам Дянков да не е казал такава глупост. Защото Найденов ще си отиде след него. И много бързо ще се оправя след него. Министър Дянков като какъв дава оценка на министър? Защото ние като партия цяла година се опитваме неговите грешки да покриваме и да поправяме в парламента... Министър Найденов се справи прекрасно през тази година. Парите, които усвои Министерството на земеделието и фонд „Земеделие“, са с 55% повече от предишната година. В земеделието влязоха милиарди, докато не мога да кажа същото за Министерството на финансите.

Самият Найденов отказа коментар на думите на Дянков. За Румен Порожанов Румен Порожанов оглави фонда с решение на Управителния му съвет на 31 март 2011 година. Той дойде на мястото на Светослав Симеонов, който бе изпратен като земеделско аташе в Брюксел. Симеонов бе отстранен след публично огласено писмо между него и Калина Илиева, бивш директор на фонд "Земеделие". Кореспонденцията била водена между Илиева - в качеството ú на директор, и Симеонов - неин заместник по това време. В писмото Симеонов се оплаквал от "натиск" от кабинета на земеделския министър Мирослав Найденов, целящ одобряването на проекти по европейски програми на конкретни консултантски фирми. От министерството и фонда обявиха писмото за фалшификат, въпреки това Симеонов бе отстранен от длъжност и прехвърлен в Брюксел.   Преди да оглави фонд "Земеделие", Порожанов беше началник кабинет на вицепремиера Симеон Дянков. Представляваше България по проекта "Бургас-Александруполис", преди кабинетът да се оттегли от него. 47-годишният Порожанов е икономист по образование, завършил е "Икономика и управление на селското стопанство" в УНСС през 1990 година. Две години по-късно е назначен за главен специалист в Министерството на финансите. През 1995 и 1996 година е съветник в Министерския съвет. Тогава на власт е социалистическото правителство с премиер Жан Виденов. Връща се във финансовото министерство през 1996 година, малко преди Виденов да подаде оставка.  По онова време в МФ е началник отдел. Издига се в йерархията през 2001-ва - годината, в която Иван Костов губи властта и управлението на страната поема тройната коалиция с премиер Симеон Сакскобургготски. В същата 2001 година Порожанов става директор дирекция "Финанси на реалния сектор" в Министерството на финансите. С идването на ГЕРБ на власт през 2009 година той става началник на кабинета на Дянков. Според имотната декларация на Порожанов семейството му живее в апартамент от 247 кв. м с гараж от 20 кв. м в София. Има и къща в столицата от 124 квадрата, също с гараж от 30 кв. м. Семейството има 150 000 лв. на влогове в различни валути.    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови