Премиерът: Пребиха Порожанов, защото спря източването на пари

Александра Маркарян 30 декември 2011 в 14:21 3270 0

Бойко Борисов
Причината за снощния побой над изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов е, че той "прекрати възможностите за източване на средства от структурата". Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в сградата на Министерския съвет. Румен Порожанов беше нападнат на 29 декември вечерта - към 18:45 ч, във входа на кооперацията, в която живее - в кв. "Борово" в София. Успял да избяха от нападателите, и с личния си автомобил стигнал до Военно-медицинска академия. Там е приет в 19:30 часа, каза началникът на академията ген. Стоян Тонев. В болницата раните му - предимно в лицевата област, са били обработени и зашити, направени са необходимите изследвания. Днес по обяд Порожанов бе освободен за домашно лечение. Има частична амнезия. Пациентът ще се възстанови напълно до 2-3 дни, е прогнозата на лекарите. Нападателите са били двама, с качулки на главата и бухалки. Полицията работи по версията, че побоят е бил за сплашване. Двамата нападатели се издирват. В коментар по случая Бойко Борисов заяви:
От миналата година досега са усвоени над 54.5% повече средства във фонд "Земеделие". Това не може да не е разсърдило някои. Истински се надявам, че МВР ще открие извършителите. Стотици милиони изтичаха в неразорани или разорани отгоре-отгоре ниви. След това по фотокартите излизаше, че язовир се води нива. Всичко това беше прекратено. Тези, които са вземали парите, са се ядосали.
Той е категоричен,  че подбудителите и извършителите на побоя трябва да бъдат задържани и съдени.   Порожанов бе назначен за изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" на 31 март 2011 година с решение на Управителния съвет на фонда, а не след конкурс. Той замени на поста Светослав Симеонов. Преди да поеме ръководния пост Симеонов бе зам.-директор на фонда. Директор беше станалата скандално известна с фалшифицираната си диплома за висше образование от немски университет Калина Илиева. За нея земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че "постоянно доносничела в прокуратурата в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ срещу хора от администрацията". Симеонов бе сменен, след публичното огласяване на писмо от него (в качеството му на зам.-директор) до тогавашната му шефка Илиева. В него Симеонов се оплаква от "натиск" от кабинета на земеделския министър Мирослав Найденов, целящ одобряването на проекти за европари на определени консултантски фирми. Порожанов започва кариерата си в началото на 90-те в Министерството на финансите. Бил е съветник на червения премиер Жан Виденов. През 2009 година, с идването на власт на ГЕРБ, става началник на кабинета на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Повече за това кой е Румен Порожанов можете да прочетете тук.   За малко повече от месец това е второто нападение над високопоставен служител. В края на ноември двама маскирани пребиха директора на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови