Правителството забранява продажбата на 199 фирми с държавно участие

OFFNews 25 май 2017 в 11:58 5621 0

Правителството забранява продажбата 199 фирми с държавно участие

Общо 199 са предприятията, които ще влязат в забранителния списък за продажба на държавни дялове. Това става ясно от внесените промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

В оценката на въздействието от промените е посочено, че спирането на процеса на приватизация засяга 136 еднолични търговски дружества с държавно участие и 63 търговски дружества над 50% държавно участие. Посочено е, че държавата е изразходвала 98% от възможностите за приватизация, която, ако не бъде спряна, би имала негативен ефект заради рискове от увреждане на имуществото на тези дружества при продажбата им. 

С влизането на закона в сила няма да бъдат засегнати текущи процедури, тъй като тези, които в момента с в ход, са три и ще приключат до 1 юни 2017 година. Сделките са за продажбата на обособени части две от Български пощи в Панагюрище и Велико Търново и на бивш учебен корпус в с. Миндя. 

В оценката на въздействието се посочва още, че ако не бъдат взети мерки, ще остане налице риск продаване на части от предприятията на безценица. 

"Тъй като над 98 % от ресурса на българската държава за приватизация е изчерпан, налага се необходимостта да бъде преустановен процесът на продажба на акции и дялове - собственост на държавата, от търговски дружества с държавно участие в капитала, както и на акции и дялове, собственост на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала в други дружества, а дружествата, които са останали и съществуват над 20 години да бъдат развивани. Последното е от изключителна важност за големите държавни дружества, включени в списъка по чл.3, ал.1 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които са със стратегическо значение за икономиката", се посочва още в текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови