Ексклузивно Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

ПП очаква цената на парното да се задържи или да падне

OFFNews 17 май 2022 в 09:17 1365 0

"Продължаваме промяната" очаква цената на парното да се задържи или дори да падне заради уговорените алтернативни доставки на газ, стана ясно от интервю на депутата Венко Сабрутев от бюджетната парламентарна комисия.

Синьото гориво за следващите два месеца е договорено на цени, които са по-ниски от тези на "Газпром", заяви той пред Нова телевизия тази сутрин.

Очакваме с евтините доставки на азерския газ, както и с тези на втечнен газ от САЩ, както и с мерките, които ще предприеме правителството – цената на парното минимум да се задържи, а дори и да спадне, каза Сабрутев.

ПП представиха пакет от 14 антиинфлационни мерки на обща стойност 2 милиарда лева

По думите му от ПП предлагат намаляване на ДДС ставката на парното от 20 на 9 процента - като част от пакет антиинфлационни мерки. „Това ще намали цената за крайните потребители с 11 процента. 55 на сто от това, което формира цената на парното, е природният газ. Както знаете, премиерът договори два танкера със синьо гориво на цена под тази на „Газпром”, които трябва да покрият потреблението за следващите два месеца. Беше договорено и стартиране на средносрочни и дългосрочни договори за нови доставки. Допълнително в микса ще се включи и азерският газ, който е на драстично по-ниски цени – 25 лева на мегаватчас”, посочи той.

„От „Продължаваме промяната” ще настояваме да бъде приети пакет от 14 мерки, които целят да подпомогнат бизнеса и да се увеличат доходите на най-засегнатите от инфлация хора. Мерките са насочени към трите основни фактора, увеличаващи инфлацията – високите цени на тока, газа и горивата. Мерки има и за вдигане на доходите, тъй като най-добрата антиинфлационна мярка е тази”, добави Сабрутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови