Quantcast

Платиха блокираните в КТБ пари за саниране до гарантирания размер

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2015 в 11:47 1532 0

Блокираните в КТБ пари за саниране по програма "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" бяха преведени днес, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Сдруженията на собствениците със сключени споразумения за финансова помощ по проекта за енергийно обновяване могат да ги изтеглят от днес от деветте обслужващи банки, които плащат гарантираните средства на вложителите в КТБ.

В отговор на изпратени писма от МРРБ до КТБ АД и до Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), с които МРРБ потвърди отказа си от права по сметките на Сдруженията на собствениците, наложените в полза на министерството блокировки бяха вдигнати. Поради технически софтуерни проблеми при обмяната на данните за влоговете между КТБ АД и ФГВБ, информацията за вдигане на блокировките не можа да достигне до ФГВБ веднага и да се изпрати до изплащащите банки.

От вчера, 07.01.2014 г., информацията за освобождаване на гарантираните сумите в полза на Сдруженията на собствениците беше препратена на изплащащите банки и гарантираните суми са предоставени на разположение на Сдруженията на собствениците.