ПИБ придоби активите на "Кремиковци" и търси стратегически инвеститор за продажбата им

OFFNews Последна промяна на 07 януари 2016 в 17:22 4879 8

Снимка kremikovtzi.com

„Първа инвестиционна банка АД - след постигнато съгласие с дружествата - придоби активите на бившия комбинат Кремиковци. По този начин ще се ускорят преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор, тъй като банката има доказано добър опит в структурирането и реализирането на подобен тип сделки, както и поради факта, че преговорите ще се водят с един собственик"

Това се посочва в прессъобщение на банката "относно придобиване на активи от страна на „Първа инвестиционна банка” АД от „Елтрейд къмпани” ЕООД и „Феросплавен завод” ЕООД".

При проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и наличието на много собственици, както и кредитор, преговорите се затрудняваха, твърдят от финансовата институция.

В прессъобщението се посочва още: "През 2011 г. „Първа инвестиционна банка” АД предостави мостово финансиране с цел покупката на обособена част от имуществото на Кремиковци. Поради световната икономическа и финансова криза, индустриалното производство се сви в пъти и цените на стоманената продукция на световните пазари паднаха на рекордно ниски нива. Това доведе до промяна на стратегията на инвеститорите, което отложи инвестиционните им намерения за покупка на активите. Следва да се отбележи, че дружествата до момента на придобиване са погасявали редовно задълженията си от развиваните от тях дейности – продажба на непроизводствени активи, транспортни и ЖП услуги, добив на скрап и инертни материали, пренос на електроенергия."

През годините са направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Прекратени са работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Те бяха основният замърсител на въздуха над град София и региона. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена, твърдят от „ПИБ” АД.

До осъществяване на сделката с краен инвеститор за активите ще се грижи фирма "АМС Имоти" ЕООД, която е дъщерно дружество на „ПИБ” АД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.01 2016 в 21:32

Цека Ската вече е в Столипиново на разговори с инвеститорите.

09.01 2016 в 16:56

PIB - KTB2, vervaite mi oshte 4 miliarda shte otidat nekade

07.01 2016 в 18:59

Е как стана туй придобиване, ако не е тайна!? Да не би някое свързано лице в ПИБ да си е прибрала милиончетата в някоя офшорка и да е забравили да си върне кредитната!? Някой помни ли го онзи младеж, който извади кредит от ПИБ да купи комбината за жълти стотинки. Май вече нарязана всичко за скръб и е ред за други далаверки...

07.01 2016 в 18:14

"Години наред ни тровеше тази гад!"

Нищо, важното е, че сега смогът от пелети и изгорелите газове от 20-годишните трошки от европейските автоморги се дишат толкова по-леко.

07.01 2016 в 18:14

Само да не фалират и ПИБ сега покрай активите й, много моля...

07.01 2016 в 18:12

ПИБ облажиха. Каква случайност...

07.01 2016 в 17:48

Разгеле доживяхме!
Години наред ни тровеше тази гад!

07.01 2016 в 17:36

Колко честни частника се наядоха от демонтажа на "Кремиковци" за скрап, докато публиката псува "берачите на желязо", не е истина.

И пак има за Цеко от Алеко.

Да живей.