Пълен абсурд: Чук и Гек и моторните шейни у нас са при един режим - никакъв!

Светослав Метанов 07 февруари 2018 в 13:50 21455 5

Българското законодателство в областта на моторните шейни е пълен абсурд. Регламент в тази област у нас просто не съществува, което на практика означава, че всеки може да прави с мощните превозни средства каквото си поиска без никаква санкция.

Днес Националната следствена служба (НСлС) съобщи официално, че е започнала разследване срещу министъра на транспорта Ивайло Московски за причиняване на смърт по непредпазливост на 4-годишния му син при инцидент с такова превозно средство миналия петък.

Мощната машина бе управлявана именно от министъра по време на инцидента, а в интернет веднага след това тръгнаха спекулации дали министърът е бил пиян и дали не е карал шейна, която му е предоставена от пловдивска частна фирма, прибрала бизнес за милиони именно в неговия ресор.

Отговори на тези въпроси няма, както и никой не знае дали на Московски е била взета алкохолна проба и какво показва тя.

Доколко съмненията са реални е повече от трудно да се каже. Веднага след трагедията с детето на министъра плъзнаха спекулации, че истината умишлено се прикрива, за да бъде запазен един от близките хора на премиера Бойко Борисов.

Абсурдът с моторните шейни е, че нито един закон не им вменява каквито и да е задължения. От Министерството на транспорта обяснението е, че те не са "пътно превозно средство" и че не попадат под какъвто и да е контрол на техните контролни дирекции, които са известни основно с това, че там има огромен брой сигнали за корупция, които си остават недоказани.

Инцидентът, при който загина синът на министъра е извън урегулираното трасе с дължина 10 километра, което се обработва редовно за любителите на този тип забавления от "Бороспорт" в курорта Боровец. Също така обаче няма и забрана за хората, притежаващи такива машини да карат където си поискат.

Моторните шейни не минават на технически прегледи и за тяхната безопасност у нас на практика никой не отговаря. Никъде в нормативната ни база не е записано, че управляващите ги трябва да носят каски и че трябва да са минали специален инструктаж за безопасност. По този начин те на практика са приравнени към съвсем обикновените пластмасови шейнички като "Чук и Гек" - виждаш сняг, пързаляш се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12181

5

ivankristov

08.02 2018 в 10:48

И това разследване ще завърши, като предното в което Московски с преби със служебната лимузина на БДЖ. Пак в работно време , въпреки че има отпусната кола от НСО.

15256

4

mendi

07.02 2018 в 16:35

ЗДвП е именно за ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА! Не важи по ски и други писти, или в "средата на нищото" където е станал инцидента.

14469

3

случайно прочетох

07.02 2018 в 14:56

Сега, след смъртта на това невинно дете дано министерството на транспорта предприеме необходимите мерки и да няма повече такива случаи.
Мислех си, че след този парадокс Московски ще си подаде оставката....

15914

2

поп Дръвчо

07.02 2018 в 14:45

Може ли становище на министерството, кой точно текст ги изключва от обхвата на ЗДвП ?