Quantcast

От днес работим за себе си, дойде денят за свобода от правителството

OFFNews Последна промяна на 06 май 2016 в 08:05 6578 3

До днес всички българи се трудеха, за да платят данъците си към държавата, изчислиха от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – у нас се нарича ден на свобода от правителството, а по света е известна като Tax Freedom Day.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства.

Този процес е съпроводен и с увеличаването на бюджетния дефицит след 2013 г., който предполага и т. нар. дни за отработване - това са дните, които в бъдеще ще трябва да изработим, за да попълним текущата дупка в бюджета. През 2016 г. ще останат близо 8 дни за отработване, а само за последните три години (2014-2016) натрупаният бюджетен дефицит (над 7 млрд. лв.) се равнява на пълен месец, в които данъкоплатците трябва да работят само за държавата. 

През 2016 г. българите ще изработят средно по 241 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2016). Следователно през текущата година са необходими малко над 126 дни, за да се изработят предвидените над 30 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,8 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.

Сметките по-горе представляват средни стойности, които носят малко информация за отделния човек. Данъчната тежест в България е различна за всеки, като голямата тежест пада върху раменете на работещите българи, които плащат своите данъци – те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи.

За тези, които могат да бъдат определени като „средна класа”, денят на свобода от правителството може да настъпи дори през лятото. От друга страна, за хората, които не работят или работят „на сиво”, денят на свобода от правителството идва много по-рано.

Всеки пълни хазната по един или друг начин.

Най-много дни през 2016 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни над 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 30 дни – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През 2015 г. денят на свобода от правителството се падна на 2 май, през 2014 г. - на 30 април, през 2013 г. - на 1 май, през 2012 г. - на 20 април, а през 2011 г. - 4 май.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4359

3

ОФчар

06.05 2016 в 13:44

"Всеки пълни хазната по един или друг начин."

Интересно КОЙ я празни?

9859

2

Daering

06.05 2016 в 10:06

Няма лошо!

А кога беше точно датата, в която правителството почва да работи за мен и семейството ми? Да си я отбележа, питам.

Намнайсти другия месец ли беше, кога?