Окончателно: Компенсациите за ток и газ ще са за май и юни, после влиза в сила нов закон

Азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо дали интерконекторът е готов

OFFNews Последна промяна на 16 май 2022 в 12:06 7012 0

Противоинфлационни мерки

Снимка МС, Архив

Компенсациите за повишаването на цените на тока и газа ще се изплащат през май и юни. До юли пък трябва да бъде приет нов закон за дългосрочните мерки на правителството, съобщиха на брифинг в МС премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов. 

Пресконференцията започна 40 минути по-късно от предвиденото заради забавилата се среща с работодатели и профсъюзите. 

След срещата МС реши мерките да действат не само през май, както бе съобщено в прессъобщение преди час, но и за юни. 

Компенсациите за електроенергия ще са в размер на 80% за мегаватчас над 200 лв. 

"Обединихме се всичко над 200 лева на мегаватчас да бъде компенсирано с 80%", обяви премиерът

Държавата ще компенсира и поскъпването на природния газ. Компенсацията ще е в размер на разликата в цената между април и май, както и цялата сума за април.

"Тоест цената за май в крайна сметка няма да е по-висока от тази през април", допълни Николов.

Работодателите и правителството се споразумяха още и за законопроект за дългосрочни компенсации, който в най-скоро време ще бъде приет в НС. В подготовката на законопроекта ще участват и представителите на профсъюзите и работодателите. Очаква се законът да стане факт преди 1 юли, а мерките, заложени в него, да влязат в него от тази дата.

Премиерът каза още, че азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога се завършва гръцката връзка. Срокът за изграждането на интерконектора, потвърждаван многократно от правителството, е 1 юли. В петък, по време на парламентарния контрол, Петков съобщи, че можем да получаваме газ от Азербайджан и преди изграждането на интерконектора и през Неа Месемврия (газова връзката на гръцката система влизаща в България до Кулата б.ред.) може да бъде внесено цялото количество.

Правителството и работодателите ще имат среща и с превозвачите утре - часове преди националния им протест, насрочен за сряда 18 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X