Какви компенсации за май предлага правителството

OFFNews Последна промяна на 16 май 2022 в 10:52 864 0

По време на срещата на премиера Кирил Петков, вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов с представители на работодателските организации и синдикатите правителството е направило предложенията си за компенсации за май. Сред тях са и предложения, свързани със Закона за енергетиката.

Като краткосрочни мерки кабинетът предлага компенсации за май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през компенсациите за бизнеса ще надхвърли 160 лв./мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

Правителството подсигури необходимите количества от газ, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за този месец, е с 14.3% по-висока от април. Правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от април + 100% от повишението на цената през май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса за май спрямо предходния месец ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

Сред дългосрочните мерки са чрез законодателни предложения да се автоматизира процесът на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия; законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“; изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми в случай, че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет, съобщават от правителствената пресслужба.

Всички новини
Най-четени Най-нови
X