Офшорки ще могат да притежават 10% от банки и медии

ОFFNews 15 юни 2016 в 13:20 3176 9

Офшорки ще могат да имат до 10% собственост в банки, спортни клубове, вестници, социологически агенции, застрахователни и пенсионни дружества. Те обаче няма да могат да кандидатстват за изпълнението на обществени поръчки.

Това решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, по-известен като Закона за офшорките.

Сега има забрана офшорки да участват в банки, медии, мобилни оператори, застрахователни и пенсионни дружества, футболни отбори, както и в социологически агенции. Като причина за смекчаването на режима бе изтъкната синхронизация със законодателство на ЕС. Поправките са направени след кореспонденция с Брюксел, продължила година и половина, изтъкна председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ).

Депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев пък заяви, че законът е "надупчен като швейцарско сирене", защото почти всички фирми попадат в изключенията на забраната за офшорно участие и така собствеността остава скрита.

Ограничението за 10-те процента създава повече проблеми, отколкото решава. Така 11 офшорни фирми с по 9.99% участие могат да притежават напълно едно дружество, включително когато то ползва пари на българския данъкоплатец, заяви той. Тренчев припомни, че РБ имаха предложение собствеността на офшорки в съответните дружества сумарно да е до 10%, без значение колко дружества имат дялове, но това предложение беше отхвърлено от депутатите в зала.

Според Настимир Ананиев законът дава право офшорни фирми да упражняват дейност в България и така собствениците им да са неуловими за данъчните и подобна информация за тях да не достига до хората. Това обезсмисля закона, категоричен е той.

Законопроектът създава неравенство между юридическите и физическите лица, от една страна, и държавата и общините, от друга. "Ако се прекрати действието на договор според предлагания текст в закона, държавата и общината не следва да връщат полученото, а юридическите и физическите лица, в това число и фирмите с под 33% държавно и общинско участие, са длъжни да го направят", обясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

9

66

15.06 2016 в 18:19

10 офшорки по 10% = 100%

12347

6

ЗахариЯт

15.06 2016 в 15:16

Да разбирам, че година и половина Мента и екип са кореспондирали с Брюксел като Калоян с Инокентия - как да не стане работата.
Лошото е, че като правят кочина, свинете нямат никакво намерение да живеят в нея. Справка: Пеевски. Впрочем, чудя се кога ли ще го намерят самоубит?

 
X

Да помогнем на украинските деца!