Обявиха новите ставки за националните доплащания на тютюна

Ива Оприкова 12 март 2015 в 16:57 6823 3

Снимка БГНЕС

Mинистерството на земеделието и браншовите организации обявиха ставките за различните сортове тютюн, които производителите ще получат до края на март.

Те бяха договорени на над деветчасова среща, която се проведе миналата седмица във ведомството. 107 млн. лв. са определени за кампания' 2014 г. Държавата ще спре финансови помощи за тютюнопроизводителите едва след 2020 година, а дотогава ще са валидни националните плащания.

Разпределението на средствата в тютюневия сектор породи напрежение именно с разпределението на средствата по сортове. Преди седмица на заседание на консултативния съвет по тютюна е било предложено за първи път средствата да бъдат разделени и по признак големина на производителя, както и да се запази социалния елемент.

Все още има производители и фирми, които наистина са се отказали от тютюна и вече са преминали към друго производство, но продължават да получават средства неправомерно.

На следващото заседание на Консултативния съвет ще се разгледат предложения за промяна на текстове в Закона за тютюна. Предвижда се да бъде създаден регистър на тютюнопроизводителите. Те ще трябва да предоставят документ за правото да се ползват земята, бележка за употребените семена и на тази база ще могат да сключат договор с изкупуваща организация. Съществува идеята законът да бъде разделен на две, като в единия нормативен акт ще се акцентира на производството на тютюн, а в другия на тютюневите изделия.

Вариантът, който приеха браншовите организации и МЗХ запазва социалният елемент, който беше поставен като изискване от Министерството при разпределяне на средствата, които за кампания 2014 г. са в размер на 107 млн. лева. Одобрено беше следното разпределение на средствата по сортови групи:
1. За „Басми“: - От 0 до 1000 кг – 3.09 лв./кг - От 1 000 кг до 2 000 кг – 3,00 лв./кг - Над 2 000 кг – 2,00 лв./кг
2. За „Каба Кулак“ – 1,58 лв./кг
3. За „Бърлей“ - 1,15 лв./кг
4. За „Виржиния“ – 0,91 лв./кг

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!