Нови системи на пътя предупреждават за заледявания

OFFNews Последна промяна на 18 октомври 2015 в 10:31 2185 0

Нови системи на пътя ще предупреждават къде ще има заледявания или наводнения. Данните от метеорологичните станции ще се обработват в реално време, инсталирани са първите три, съобщи АПИ.

Станциите са на E-79 – при с. Долна Вереница в област Монтана, в района на Кресна в област Благоевград, както и на път I-6, при входа на Бургас. 

Те ще подпомогнат интелигентното управление на пътната обстановка, което включва анализ на данните и изготвянето на метеорологични прогнози за състоянието на пътя. Станциите ще отчитат скоростта и посоката на вятъра, температурата под и над пътната настилка, интензивността на валежите, нивото на водния стълб на платното и съответно ще предупреждава за опасност от наводнение, замръзване и т. н. Специално вградените датчици за отчитане солеността на водата на пътя ще съдействат да се предвиди и преизчисли точката на замръзване. Мрежата от метеорологични станции ще позволява точно прогнозиране на пътните условия и ще предупреждава структурите на Агенция „Пътна инфраструктура“, шофьорите и пътноподдържащите фирми при настъпване на промени във времето.

Изпълнител на проекта е сдружение „Контракс Инфра“, в което участват: „Контракс“ АД и „ИНФРА РОУДС“ ЕООД. Стойността на договора е 3 997 524,00 лв. без ДДС. Метеорологичните станции са част от проекта „Интегрирана система за анализ и оценка на трафика по автомагистрали и I-ви клас пътища на територията на Република България, които са част от ТЕН-Т мрежите“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и националния бюджет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови