Новата цена на тока – дни след евроизборите

OFFNews 28 април 2014 в 16:48 1361 0

Боян Боев

В края на месец май или началото на юни очаквам комисията да бъде готова с разчетите за новите цени на тока. Това обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев, цитиран от Фокус в отговор на въпрос за бъдещата цена на електроенергията.

След това ще се проведе по-широко обсъждане и на всички ще бъдат представени разходите по веригата и как те се отразяват върху цените, каза Боев.

Той отказа да коментира какво увеличение на цената са поискали от Националната електрическа компания (НЕК) и останалите дружества по веригата. "Всички искат повишение, нашата работа е да седнем и да анализираме техните разходи, начина, по който се определят - при всеки е различно, и тогава да вземем нашето решение", каза Боев.

В края на март и трите електроразпределителни дружества внесоха предложенията си за цената на тока, която ще е валидна от 1 юли. И трите поискаха поскъпване, след миналогодишните три решения за поевтиняване на електроенергията.

ЕВН поиска поскъпване от 7.9 на сто, ЧЕЗ настоя за структурна промяна във формирането на цената. В началото на месеца председателят на регулатора коментира, че енергодружествата искат повишаване с 14% на цената на дневния ток и двойно поскъпване на нощния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови