Няма опасност от повишаване на цените на тока след мораториума, заяви Каримански

На 7 февруари пенсионерите ще получат компенсация, ако са взели по-малко през януари

Мая Младенова 07 януари 2022 в 09:32 1288 1

Не се очаква драстичен скок в цената на тока за бита, твърди председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански (ИТН).

Ако цените на тока за бита се повишат, то няма да бъде 2-3 пъти. В момента се правят разчети, не мога да кажа точна цифра. Предполагам в следващите две седмици министърът на енергетиката ще има по-точни разчети за бита, обяви в студиото на Нова телевизия тази сутрин депутатът.

Няма да бъде такава тежест, с която ни заплашват постоянно и и всяват някакви паники - не, това не се очаква, категоричен бе Каримански.

„Вчера вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката дадоха ясни отговори на въпроси на бизнеса и депутати какво трябва да се очаква. Имаме решение как трябва да бъдат направени компенсациите за първото тримесечие на годината. Има възможност и таванът за „ден напред” да бъде не 30%, а дори 35%, което е в полза на бизнеса”, каза още той.

„Лично аз не съм привърженик на мораториума заради принципа да не се намесваме в работата на независимите регулаторни органи. Ние по принцип не трябва да се намесваме в който и да е орган, защото така го превръщаме в зависим”, добави председателят на Комисията по бюджет и финанси.

Любомир Каримански коментира и по-ниските януарски пенсии на част от възрастните хора. Те получиха по-малко след преизчислението и новата Ковид добавката въпреки уверенията, че няма да има човек с по-ниска пенсия. На 7 февруари пенсионерите, които през януари са получили по-малка сума от предходния месец, ще получат своята компенсация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews