НАП ще следи всяка доставка над 300 кг. на селскостопански стоки и горива

OFFNews 20 ноември 2018 в 09:38 3185 0

НАП да затегне фискалния контрол върху доставките на селскостопански стоки, риба и горива.

Това предлага Министерството на финансите в проектозакон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния кодекс, публикуван за обществено обсъждане до 5 декември.

Предвижда се производителят или търговецът да декларира в НАП конкретни данни за всеки превоз на стоки с висок фискален риск, независимо дали е износ или внос в рамките на ЕС или доставка във вътрешността на страната.

В списъка на стоките с висок фискален риск влизат праскови, кайсии, пресни череши, сливи, ягоди, грозде, дини, киви, ябълки, домати, картофи, пипер, краставици, лук, тиквички, цитрусови плодове, банани, маслини, кафе, както и месо от едър рогат добитък, свинско, заешко, агнешко и пилешко. Включени са още различни видове риба, морски дарове, ядки, както и горива.

Всеки производител или търговец ще декларира данните на доставката чрез електронна услуга на НАП, която ще предоставя уникален номер за всеки отделен превоз, но не по-рано от 7 дни преди той да започне. За целта ще се изисква квалифициран електронен подпис. Купувачът също ще потвърждава пред Агенцията, когато получи стоките. Ако те са с тегло до 300 кг и на стойност до 3 000 лв. без ДДС, доставката не трябва да бъде декларирана. 

Който не изпълни новите задължения или декларира неверни данни, ще бъде глобен с 40 на сто от стойността на стоките, но не по-малко от 5 000 лв.

В приложената към законопроета предварителна оценка на въздействието се посочва, че целта му е да подобри противодействието срещу измамите, свързани с данък върху добавената стойност, както и възможностите за укриване и невнасяне на данъци и отклонение от данъчно облагане.

Според финансовото министерство предложените изменения ще имат положителен ефект върху малките и средни предприятия, тъй като ще намалят времето за обслужване на клиентите от администрацията и ще осигурят на предвидимост и прозрачност по отношение на сделките между лицата в реално време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!