НАП ще провери дали с пари кеш не са купувани избори

Изборът на финансовия министър за шеф на агенцията паднал върху Румен Спецов, защото е доверен партньор на службите по координация с евросредства

OFFNews 23 май 2021 в 13:33 3823 0

НАП ще провери дали обявените от фирмите касови наличности не са отивали за корупция и купуване на избори. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев пред БНР. 

"По предварителна информация има огромни касови наличности - това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди. Ако това, което виждаме с куфари, кюлчета и купуване на гласове, е вярно, това са парите, които вероятно ще се използват за корупционен тъмен и черен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са", посочи Асен Василев и допълни, че е необходимо време, тъй като агенцията няма достъп до всички фирмени регистри.

НАП работи и по преглед на фирмите, които получават голям държавен ресурс от Българската банка за развитие, защото има голяма концентрация на средства. И даде за пример - миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лв. Тази година - към април, четири фирми са получили 1,5 млрд. лв. Тези фирми се гледат като рискови и НАП започва проверки.

Преди дни министърът обяви, че през 2020 г. са платени на частни фирми 15,8 млрд., от които 3,4 млрд. на 7 фирми, а за първите 4 месеца на тази година 3 фирми са получили 1,4 млрд. лева.

"Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата", обясни министърът.

В НАП е имало системно бездействие през последните 10 г., не е направено нищо да се затегне системата и да не се трупат нови задължения. 10-те милиарда отписани задължения са огромен проблем и с този проблем трябва да се заеме прокуратурата, стана ясно още от думите на финансиста. 

За избора си за шеф на НАП Румен Спецов служебният министър обясни, че го познава отдавна. Надделял е и фактът, че Спецов е доверен партньор на чуждите служби по координация с европейски средства.

"Познавам г-н Спецов отдавна, още откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея", обясни Асен Василев.

Финансовият министър каза още, че изпълнението на приходите върви добре с изключение на акцизите, но получил уверение, че нещата ще се наваксат. На въпрос дали е необходимо да се тегли нов заем през юни или юли отговори, че засега това не е необходимо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови