НАП разваля сделки за имоти под пазарна стойност

OFFNews 15 април 2015 в 14:10 3381 1

Националната агенция по приходите ще разваля сделки, сключени под пазарната стойност на имота. Бюджетът губи 43 млн. лева от такива договори на година, съобщиха от НАП. 

Агенцията погва с ревизии строителния бизнес за недекларирани приходи.

От скритите пари в държавната хазна не се влезли 400 млн. лева по време на строителния бум, показал анализ на риска от неспазване на законодателството. Той се проявява при 8016 строители и инвеститори, които представляват 63% от всички. Анализът на данъчните сочи, че в по-голямата част от случаите строителите и инвеститорите умишлено не са спазвали данъчното и осигурително законодателството. Според данните, 35% от установения размер на щетата се дължи на целенасочени действия за укриване на данъци – недокументирани разходи за труд и материали, а работните заплати на строителните работници не се отчитат в реалните им размери и др. 

За да се намали проявлението на риска за неотчитане на приходите от строители и инвеститори на нови сгради, през 2013 и 2014 г. НАП възложи 281 ревизии на рискови лица. Установените допълнителни задължения на 246 строители и инвеститори са в размер на 33 млн. лв., като по-голямата част от тях – 68%, са по Закона за ДДС.

Оценката на риска и повлияването му за 2014 г. показва, че не се е повлиял съществено от контролните действия. Намалението на броя на рисковите лица на 4 000, причиняващи щета за около 112 млн. лв. на година, се дължи основно на външни фактори – спад на обемите на ново строителство на сгради и отпадане от бранша на част от действащите строители и инвеститори, заради икономическата криза след 2008 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови