Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

НАП поема контрола над хазарта. Намаляват се високите такси за хазартните лицензи

OFFNews 23 юли 2020 в 13:21 3709 0

Националната агенция по приходите поема пълния контрол над хазартния сектор. 

Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене промените в Закона за хазарта, внесени от ГЕРБ. 

Данъчните ще могат да контролират хазартната дейност, да дават и да отнемат лицензи, както и да следят за нелегален хазарт в интернет.

Приходите от годишните вноски за социално отговорно поведение ще постъпват не по бюджета на Държавната комисия по хазарта, както беше досега, а в НАП.  

Държавната комисия по хазарта се закрива, но вместо нея няма да се създаде Държавна агенция по хазарта към Министерския съвет, както се предвиждаше първоначално в проекта. 

От "Обединени патриоти" редактираха и предложението си за драстично увеличение на първоначалния капитал за издаване на нов лиценз.

С текстовете, предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов и подкрепени от бюджетната комисия, се предвиждаше издаването на нов лиценз за казино да бъде необходим капитал от 3 млн. лева, а за зала с игрални автомати – 1 млн. лева. След поправката сумите станаха наполовина – 1,5 млн. и 500 хил. лева.

"Обединени патриоти" коригираха и размера на новата еднократна такса за казина и игрални зали - съответно по 2 и 1 млн. лв. Тя бе намалена на 25 000 лв. за обекти в страната и 50 000 лв. в София.

Въпреки промените финансовите изисквания пред хазартните оператори остават прекалено високи, досега за игрална зала бяха необходими 7,5 хил. лева.

Заради предложенията на Симеонов за по-високите такси, от бранша излязоха на протест, тъй като това щяло да доведе до затваряне на 70% от игралните зали.

Мнозинството отхвърли предложението на Симеонов и колегите му от "Обединени патриоти" казина да има единствено в 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните райони на страната. "За" предложението на Симеонов гласуваха 13 народни представители, "против" – 66 и 16 – "въздържали се".

Депутатите одобриха и текстовете, предвиждащи минимум от 10% от остатъка от постъпленията на Българския спортен тотализатор да бъде заделян за Национален фонд "Култура", а с парите да се подпомагат българските творци. Подобна правна норма в закона имаше и досега, но тя така и не заработи.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че подкрепя усилията да има финансиране и за спорта, и за културата, но изтъкна, че дебатът е излишен, тъй като последните две години тотализаторът е на загуба около 7-8 млн. лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews