Над 100 милиона евро е стойността на туристическите атракции у нас

OFFNews Последна промяна на 07 април 2015 в 23:55 3265 5

Румен Драганов

Над 100 милиона евро е стойността на нашите туристически атракции, докато всичките ни инвестиции в туризма – хотели, инфраструктура, към момента са много по-малко. Искаме да позиционираме тези атракции в малките населени места и те да създадат работни места.

Това заяви пред БНТ Румен Драганов – председател на Института за анализи и оценки в туризма и член на Националния борд по туризъм.

Според него "туризмът е изключително важен сектор от икономиката. Той изключително важен за България, защото не само българските граждани, но няма пътешественик, който да е надникнал зад границите на България и да не е казал: Имате прекрасна страна. Развивайте туризъм. Това означава - създавайте работни места. Имате достатъчно хляб, ако развивате туризма. България има прекрасно море, чудеса на природата, архитектура, археология, история".

По думите на Драганов, пътешествениците се чудят как е възможно ние да бъдем най-бедната страна в ЕС при положение, че имаме такова многомилиардно богатство.

Елена Иванова – председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците “Слънчев бряг” и заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, не е съгласна с констатацията, че българите се чувстват чужденци в българските курорти, защото се обръща повече внимание на чужденците.

Тя твърди, че българите са най-добрите гости на хотелите. Чужденецът не е привилегирован по никакъв начин, каза Иванова.

Българският туризъм е на нивото на българската държава, каза от своя страна Байко Байков – председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Ако говорим за проблеми и криза, доскоро кризата беше в управлението на туристическия бизнес от страна на държавата. Игнорирането на вътрешния пазар е наследен от миналото. Ние все още нямаме достатъчно сериозна оценка за това какво допринася туризмът за страната ни като цяло. Туризмът въздейства върху много други сектори в икономиката, заяви Байков.

Той е на мнение, че се спекулира с твърденията, че на чужденците се предлагат по-евтини почивки у нас.

Ако Вие си купите година и половина предварително почивка, ще стигнете до същата цена, категоричен е Байков. Той призова също да се ползват услугите на сертифицирани туроперотори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2015 в 01:17

Заинтригувах се от статията и се обадих в Томас Кук с въпроса: Предлагате ли почивки в България, Слънчев бряг. Отговориха ми(накратко): Разбира се, цената за 5 нощувки, ол инклузив, 4 звезди ходел + полети от Лондон и обратно - 262 паунда на човек.
Къде са те и къде са вашите цени като ви дойдеме в дупките бе нещастници?!

08.04 2015 в 09:14

Българското черноморие е нагледна картинка какво представляваме като нация.Мисля че българските туристи са безвъзвратно загубени.Каквото и да си говорят нашите политици и хора в бранша,всичко е изначално и тотално сгрешено.

08.04 2015 в 09:03

Драганов, стига се излага,главоч прост, гъза в тавана да си ударите нема ме накарате да хода на почивка на лайняното Черномутрие.
Факт!

08.04 2015 в 01:34

Ако купя година и половина по-рано ...глупости!!! Купувал съм си във свети влас почивка 8 месеца по-рано на 260 Евро на ден за 3-ма човека!!!! Германците с които делих хотела не можеха да платят тия пари, ако ще да дойде някой да им реже пръстите и ушите. Шайка безработни пройдохи.

За безобразната цена която платих получавахме всеки ден разредена бира, ограничено количество кренвирши на закуска и ако сме мнгоо бързи по някое парче пиле на обяд или вечеря. Ако не сме първи на опашката на пълния пансион - ориз и картофки можеше да закачим евентуално.

За тая колосална цена не можех да пратя детето си на някое от организираните събитя в комплека, защото те бяха само на немски!!!

Вярно имаше плаж хубав точно под стаята ни. Обаче и там трябваше да се отиде около 6:30-7:00 преди Германските беднюги, да са взели всички шезлонги....

Това са българските курорти. От тогава вече 10-тина години крака ми не е стъпвал на Черно Море и няма да стъпи вероятно повече, не и преди да срутят 70% от хотелската база.

В Хърватия или Гърция ме третират на равно със немците. Плащам си като тях и ме третират като тях. А не като в България плащам 4-но и получавам на половина.

08.04 2015 в 01:21

В Испания пък освен другото си имат и Меси той е 10 пъти по скъп ;D А като се има предвид, че по нашите територии са се създавали най-древните златни предмети и египтяните са се учили от нас си е направо жалко как Турците ни заличиха историята за 500 години както сега ислямска държава заличава други културни ценности на хиляди години.