Над 100 милиона евро е стойността на туристическите атракции у нас

OFFNews 07 април 2015 в 23:55 3967 5

Румен Драганов

Над 100 милиона евро е стойността на нашите туристически атракции, докато всичките ни инвестиции в туризма – хотели, инфраструктура, към момента са много по-малко. Искаме да позиционираме тези атракции в малките населени места и те да създадат работни места.

Това заяви пред БНТ Румен Драганов – председател на Института за анализи и оценки в туризма и член на Националния борд по туризъм.

Според него "туризмът е изключително важен сектор от икономиката. Той изключително важен за България, защото не само българските граждани, но няма пътешественик, който да е надникнал зад границите на България и да не е казал: Имате прекрасна страна. Развивайте туризъм. Това означава - създавайте работни места. Имате достатъчно хляб, ако развивате туризма. България има прекрасно море, чудеса на природата, архитектура, археология, история".

По думите на Драганов, пътешествениците се чудят как е възможно ние да бъдем най-бедната страна в ЕС при положение, че имаме такова многомилиардно богатство.

Елена Иванова – председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците “Слънчев бряг” и заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, не е съгласна с констатацията, че българите се чувстват чужденци в българските курорти, защото се обръща повече внимание на чужденците.

Тя твърди, че българите са най-добрите гости на хотелите. Чужденецът не е привилегирован по никакъв начин, каза Иванова.

Българският туризъм е на нивото на българската държава, каза от своя страна Байко Байков – председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Ако говорим за проблеми и криза, доскоро кризата беше в управлението на туристическия бизнес от страна на държавата. Игнорирането на вътрешния пазар е наследен от миналото. Ние все още нямаме достатъчно сериозна оценка за това какво допринася туризмът за страната ни като цяло. Туризмът въздейства върху много други сектори в икономиката, заяви Байков.

Той е на мнение, че се спекулира с твърденията, че на чужденците се предлагат по-евтини почивки у нас.

Ако Вие си купите година и половина предварително почивка, ще стигнете до същата цена, категоричен е Байков. Той призова също да се ползват услугите на сертифицирани туроперотори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!