Може би и други язовири са празни, МОСВ се съмнява, че го лъжат

Тецовете на Христо Ковачки остават без питейна вода

Георги А. Ангелов 03 февруари 2020 в 16:26 4085 1

Празният язовир "Студена"

Министерството на околната среда и водите е разпоредило проверка на нивата на водата в язовирите “поради системно подаване на неверни или манипулирани данни”.

Това е записано в графика за ползването на водите от комплексните и значими язовири за февруари. Басейновите дирекции трябва да проверят дали има сертифицирани и заверени измервателни устройства на язовирите с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване – „Искър”, „Бели Искър”, „Среченска бара”, „Христо Смирненски”, „Йовковци”, „Тича”, „Камчия”, „Ясна Поляна”, „Асеновец”, „Боровица”, „Студена”, „Ястребино”, „Дяково”, „Калин” и „Карагьол”. Ако няма разходомери или те не са сертифицирани ще се даде срок от един месец това да стане.

От графика става ясно, че и други предприятия, освен “Стомана” Перник ползват вода без водомери. Сред тях е ТЕЦ „Бобов дол” и от МОСВ не разрешават на ТЕЦ-а, контролиран от Христо Ковачки, да ползва вода от язовир „Дяково", докато не бъдат монтирани измервателни устройства.

„Дяково“ е с процент на запълване 35,5% и незначителен приток, с графика от него се забранява да се ползват води за промишлено водоснабдяване от него, което означава, че ТЕЦ-а трябва да ползва собствен водоизточник. Друг ТЕЦ на Ковачаки - ТЕЦ “Сливен”, също трябва да ползва алтернативен водоизточник, тъй като е забранена употребата за промишлени нужди и от язовир „Асеновец”.

Язовир „Асеновец“, официално е пълен на 28,2% и разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани на 0,5 млн. м3, предвид ниския обем в язовира. ВиК - Сливен трябва да осигури останалото количество, необходимо за града от алтернативни водоизточници. Дружеството имало 20 разрешителни за водовземане от подземни води, с общ разрешен годишен лимит – 14,9 млн. М3.

С графика за февруари се спира ползването на води от питейни язовири за промишлени нужди и енергетика, като цяло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

03.02 2020 в 18:43

Добре де, това МОСВ къде е било докато тези 70-80% от водата в язовирите са изчезвали. Тази министърка е просто уникална, нАрамо да си я носим!!!