Два дни след ''утре'' строежът на тръбата за Перник все пак тръгна, но вече струва 27 млн. лв.

OFFNews 01 февруари 2020 в 16:11 7563 3

Два дни след обещанието на премиера Бойко Борисов утре да започне строежът на водопровода за Перник, това стана факт, но неговата стойност внезапно поскъпна до над 27 млн. лв. 

Новата цена бе спомената като нещо, което се знае, при старта на строителните работи, които гръмко бяха обявени от властта. Първоначалната стойност на проекта бе 25 млн. лв. и в него се включваше изграждане на помпена станция и 13.5 км тръбопровод от с. Мало Бучино до Перник. През седмицата премиерът Бойко Борисов мимоходом сполена цифрата 26 млн. лв., а днес министърът на икономиката Емил Караниколон посочи числото 27 039 000 лв., 

Караниколов доведе на строежа кмета на Перник Станислав Владимиров, областния управител Емил Костадинов и др. 

"Тук ще подаваме 300 литра в секунда. Когато язовир "Студена" надхвърли 10 милиона куб.м, водният режим ще бъде намален, или прекратен", каза кметът на миньорския град. Караниколов допълни, че след изграждане на новата водопроводната връзка ще започне почистване на дъното на яз. "Студена", който почти е достигнал мъртвия си обем.

"Денонощно се работи, само днес е изключение", увери премиера по-късно днес Караниколов по време на свиканата извънредна среща заради разпространението на новия коронавирус. "130 камиона идват към България", добави той, имайки предвид доставката на тръбите за водопровода.

Борисов заръча до един месец да тръгне водоподаването за Перник. "Близо 80 милиона отиват за Перник. По време на предишното управление дадохме милион и половина само за едно кръгово, така че всяка следваща криза ни прави по-силни", заключи министър-председателят.

Докато властимащите правяха сметки и гледаха с увереност в утрешния ден, пак между другото бе съобщено, че бедственото положение в Перник се удължава с още 30 дни от 2 февруари. Решението е било взето на заседание на областния кризисен щаб, съобщи областния управител Емил Костадинов. 

Несправянето с кризата с водата докара обвинение на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. В петък това дело бе разделено на две и прокуратурата подведе под отговорност Нено Димов и за концесията на ски зоната в Банско.

Водната криза бе причината в ареста да попаднат още бившия шеф на ВиК Перник Иван Витанов и и.д. зам.-кмет на града Севделина Ковачева. Преди два дни те бяха пуснати от ареста.

Безводието в Перник доведе и до искането на вот на недовершие към правителството. Имаше и протести пред регионалното министерство с искане за оставката на министър Петя Аврамова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

3

Нострадамус

02.02 2020 в 08:20

Другарю Борисов! При следващата ви среща с Херо, искаме да щипнете по дупето госпожа посланичката. Да знаят и янките, че след като българската политическа мафия купува от тях авансово бойни самолети, докато гражданите умират от лечими болести, глад, безпаричие и безводие, ще трябва да ни търпят. https://svobodnoslovo.eu/

4109

2

Дедовия

02.02 2020 в 07:40

Тиква, като гледам след толкова много кризи, създадени от малоумното ти управление, вече бая си се засилил! Да не е към Централния ?

20696

1

Новак

01.02 2020 в 20:57

С всяка нова криза някой забогатява. Все повече и повече. Едно му признавам на Тиквун - сам си създава кризите и след това успява да спечели от тях.
Само не казва, че всяка следваща криза засяга все повече хора. Сигурно вече е замислил и следващата. А коронавирусът ни наближава.