Moody's хвали България за фискалната политика

OFFNews 15 октомври 2016 в 12:53 7859 2

Силната фискална позиция, гъвкавата икономика и широката програма за реформи на България поддържа кредитния рейтинг на страната и дава стабилна перспектива, написа международната агенция Moody's в годишния си доклад, публикуван днес.

„Оценката на България е подкрепена от дълговите показатели, които показват добро съотношение с подобно оценени страни“, заяви Марко Занинели, помощник вицепрезидент в агенцията и съавтор на доклада.

И според доклада фискалната позиция на страната е силна, благодарение на голямата устойчивост на сегашното ниво на дълга към Брутния вътрешен продукт (БВП) и на ангажирането на властите за постепенното укрепване на фискалните показатели без нарушаване на икономическия растеж.

Фискалната консолидация ще продължи през тази и следващата година. Moody's очаква фискалният дефицит да падне до 1,3% от БВП през 2016 г. и до 0,9% през 2017 г. Съотношението на дълга към БВП слабо ще се повиши през 2016 г. преди да се стабилизира през 2017 г. и да започне да спада от 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови