Пенсионната система поставя под съмнение фискалната стабилност

OFFNews Последна промяна на 03 януари 2014 в 10:57 2834 4

Хасан Адемов

Снимка БГНЕС

Хасан Адемов

Пенсионната система днес поставя под съмнение фискалната стабилност на държавата. Това заяви социалният министър Хасан Адемов в интервю за Би Ти Ви тази сутрин.

Причината за рисковете е, че през последните години пенсионната система е била използвана за решаването на проблемите в други сектори. 

За пенсии сега отиват 8,1 милиарда лева годишно. От тях 5 милиарда лева идват от данъци, а не от осигурителни вноски.

"Ако имаме проблеми на пазара на труда и продължим с ранното пенсиониране, ще изпаднем в ситуацията да не плащаме и този нисък размер на пенсиите. Замразяването на възрастта и стажа (в сила от 1 януари 2014 г.) са мерки за увеличаване на дефицита, трябва да съхраним финансовата стабилност на пенсионната система и да разположим отделни мерки във времето", каза Адемов.  

Той обясни отказа на социалистите от едно от основните им предизборни обещания в областта на пенсионирането - създаването на възможност за по-ранно пенсиониране - с факта, че 2013-а е била рекордна по ниска раждаемост от 1946 г., че населението намалява и застарява.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.01 2014 в 18:12

Разбира се, че ще бъде разиграван пошъл,слаб, театър за лeковерните ..
Няма коалиционно споразумение, защото ТО ще е ПУБЛИЧНО и ще може да сe следи ..А мафията не обича това..Тя обича според СЛУЧАЯ, да твърди едно или друго и решенията да се взимат тайно, задкулистно, на тъмно , от двама - трима генерални мафиоти...:)
"Противоречия" ще се разиграват, разтегат локуми, ще 'спорят" , но от ВЛАСТ - за това - няма да паднат :)Няма да насрочат избори, заради непреодолимите си "противоречия :)
Съветът на фамилиите , няма да позволи да се стигне до там ..
Важно е да има пошла трагикомедия за лековерните , за гласуващите им ..)
Едната фамилия, криминална, ще е "загрижена" за пенсионерите, другата- за средната класа и предприемачите, първите - за ромите, другите - за ДС- олигарсите, и обратно ..Важно е да има празнодумие, празноговорене, лъжи и обещания за ..бъдещето ..:
Може , дори , едната банда да изнудва другата банда - но стигне ли се запазване на властта- двете банди веднага ще постигат съгласие ...
Останалото е запълване на иформационния поток, заглавията на вестниците и сайтовете, новини - за радиа и телевизи...
Стара комуно тактика :)

03.01 2014 в 13:13

Експертното правителство на Беров, подготвя почвата за финансовия крах на държавата. Имаме хора експерти, които знаят как се става кредитен милионер... Опа грешка, не бил Беров, Олигарски бил. Като го пенсионират ще го направят и него шев в някоя банка с руски корени ...

03.01 2014 в 12:31

Абе Адемов, нали уж всичко беше наред и увеличихте пенсиите с цели 2,50(два лева и 50 стотинки). А сега нямало пари. Ами огледай се бе, душманино. А спрете се малко да крадете, пък може и да се съберат 5-6 милиарда. Сега какво? Да ви работим ангария и ако останем живи до 75 може евентуално и да получим пари за по едно кисело мляко на ден???

03.01 2014 в 11:41

Добро утро! Какви прозрения.....Защо чак сега...