Обама избегна "фискалната скала"

02 януари 2013 в 09:20 1959 1

Барак Обама СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Барак Обама СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Камарата на представителите на САЩ одобри законопроекта "фискалната скала" и така бе избегната реалната заплаха от навлизане в нова рецесия, предаде АП.

Сенатът първи прие "фискалната скала" - законът, който предвижда увеличаване на данъците и съкращаване на разходите.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства във вторник преди полунощ (сутринта в сряда българско време) споразумението, постигнато след продължителни преговори между Белия дом и Конгреса.

Ще подпиша закон, който води до вдигане на данъци за най-богатите 2% от американците... и в същото време предотвратява увеличаване на данъците за средната класа", каза държавният глава на на пресконференция в Белия дом.

С това действие САЩ избягват от сблъсъка с т.нар. "бюджетната скала". Според Обама законът и установяването на по-справедливо данъчно облагане е негово удържано предизборно обещание. Данъкът за недвижими имоти на стойност над $5 млн. нараства от 35% на 40%, а данъкът за семействата, които заработват над 400 000 на година, се вдига от 15% на 20%.

В същото време президентът предупреди републиканските си опоненти, които биха се изкушили да вземат реванш, след като бяха принудени да се съгласят с увеличаване на данъците за богатите. Обама каза, че няма да преговаря с тях за условията за повишаване тавана на дълга, което е необходимо да стане през първото тримесечие на 2013 г.

Одобреното от Конреса на САЩ споразумение, позволяващо недопускане на „фискална скала", ще принуди богатите американци да дават на държавата повече пари, съобщaва РИА Новости. 

Решението на Конгреса е най-голямата победа на Барак Обама.

Сенатът на САЩ първи одобри споразумението за данъците в усилията си да предотврати "фискалната скала" - както е известна комбинацията от увеличаване на данъците и съкращаване на разходите, съобщава Би Би Си. Това стана само два часа преди изтичането на крайния срок.

Законопроектът беше приет с 89 гласа "за" и 8 гласа "против". Той беше одобрен два часа след настъпването на Нова година.

Пакетът от мерки, одобрени от Сената, ще отложи бюджетните съкращения за два месеца и ще запази ниските данъци върху доходите от ерата на Буш - за физически лица, които печелят по-малко от $ 400 000 или двойки, печелещи под $ 450 000. Законопроектът също така предвижда увеличаване на данъците за богатите.

С израза "фискалната скала" се означава вероятността от повсеместни данъчни увеличения и драконови съкращения на федералния бюджет. Те щяха да се задействат автоматично в началото на 2013 г. заради влезлия през август 2011 закон за редуциране на дефицита.

 С това действие САЩ избягват от сблъсъка с "бюджетната скала". Според Обама това е негово удържано предизборно обещание – да установи по-справедливо данъчно облагане.

 

В същото време президентът предупреди републиканските си опоненти, които биха се изкушили да вземат реванш, след като бяха принудени да се съгласят с увеличаване на данъците за богатите.

 

Обама каза, че няма да преговаря с тях за условията за повишаване тавана на дълга, което е необходимо да стане през първото тримесечие на 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови