Мирчев: Ако е държавник, енергийният министър ще спи пред вратата на гръцкия си колега, докато не осигури слотове

Газпром с рекордна печалба - плаща на Кремъл 2,5 милиарда рубли

OFFNews 01 септември 2022 в 09:53 2159 1

Ивайло Мирчев

Снимка БТА/Владимир Шоков

Ивайло Мирчев

"Ако енергийният министър е истински държавник и преследва интереса на България, не просто ще отиде в Гърция, ако трябва, ще спи пред вратата на гръцкия министър, докато не осигури слотовете, защото енергийната независимост на България трябва да е на първо място." Това заяви Ивайло Мирчев от "Демократична България" в коментар пред Нова тв по възражението на Росен Христов, че не било негова работа да ходи в Гърция и да преговаря слотове за танкери с втечнен газ за България. На възражението, че нямало слотове - както твърди служебният кабинет - той отвърна "Нищо подобно!".

"В голяма степен зимата беше гарантирана с танкерите втечнен газ. Защо отказахме 6 танкера - попита той. - Аргументът, че няма слотове е абсолютно несериозен. ... Газовият терминал в Гърция е с удвоен капацитет. Само че трябва някой да отиде до Гърция и да говори с гръцките представители, за да имаме осигурени слотове. Вчера слушах много внимателно енергийния министър. Той каза: "Аз не мога като министър да ходя, да убеждавам. Това не е моя работа". Напротив. Неговата работа като министър, ако е истински държавник и преследва интереса на България, е не просто да отиде, ако трябва, ще спи пред вратата на гръцкия министър или ще спи пред входа на гръцката газова компания, докато не осигури слотовете. На терминала, ако трябва, ще спи. Защото енергийната независимост на България трябва да е на първо място."

За участието на ДБ в последния редовен кабинет той посочи:

"Това, което ние опитахме да направим, е по-широкото гарантиране на геополитическата независимост на страната. За някои това може да са празни приказки, обаче те са много важни. Част от тази геополитическа независимост е енергийната независимост на България. Енергийната независимост има три компонента: петрол, газ, ядрено гориво. Спряхме газа от Русия, осигурихме доставки въпреки хилядите говорещи глави, които ни обясняваха, че газът всеки момент спира. Четири месеца газ имаше през цялото време. Ядреното гориво - преминаваме на алтернативно ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй", за да не ни изнудва Русия по какъвто и да е начин със спиране на АЕЦ "Козлодуй". Остана да гарантираме петрола. В момента това, което наблюдавам - казвам го с гняв - от действията на служебното правителство, са опити да бъде върнат Газпром. Путин Може да ни го спре когато си иска. Освен че е несигурен, газът от Русия е скъп". 

Приказките от представители на служебното правителство на Румен Радев, че, едва ли не България би загубила арбитражно дело срещу Газпром, той коментира така:

"Предстои арбитражно дело. Всеки ход по отношение на нови покупки по този действащ договор отслабва българската позиция в арбитражното дело. Преведено това означава, че ще трябва да плащаме още милиард, милиард и половина на Русия, ако загубим това арбитражно дело. Защото на арбитражното дело някой ще трябва да обясни как така през ноември-декември сме получили руски газ, след като това правителство е решило да плаща в рубли на Газпром, нарушавайки европейските санкции, а  преди това не сме получили.

Отслабването на нашата позиция ще гарантира над 1 милиард, които пак ще трябва да платим.

Ивайло Мирчев е убеден, че мораториумът върху газовите проучвания в България трябва да падне, "за да може да позволим на страната ни да е истински енергийно независима не просто от Русия, а от която и да е друга страна. За да стане това, трябва да падне мораториумът, а не да си играем с дъвката "трябва ли да има шистов газ" за пред избирателите".

Малко след интервюто на Мирчев БГНЕС съобщи за рекордна печалба, отчетена от руската енергийна компания "Газпром", която обявила, че е готова да изплати на Кремъл 2,5 милиарда рубли поради тях. Компанията отчела нетна печалба от 2,5 млрд. рубли за първите шест месеца на тази година.

Кремъл притежава 49,3% от Газпром и ще участва в изплащането на 1,21 млрд. рубли, след като управителният съвет предложи на инвеститорите изплащане на 51,03 рубли на обикновена акция. Решението ще бъде представено на акционерите на извънредно общо събрание на 30 септември.

Лукойл

Той коментира и темата "Лукойл".

"Схемата с Лукойл я направи ГЕРБ. Те не плащат данък печалба не от днес, не от вчера, а от 2007 година. За първи път Лукойл плати данък печалба тази година, и той е съвсем малък и недостатъчен. Ние се противопоставяме на тези разбирания на НАП спрямо Лукойл. 2018 г. ДБ спечелихме дело, за да ни бъдат предоставени прословутите ревизионни актове на Лукойл. Те още не са ни предоставени. Не ни бяха предоставени, когато бяхме в управлението.

Лукойл е практически монополист на пазара в България. Рафинерията в Бургас работи на ишлеме. Има една компания, регистрирана в Швейцария, "Литаско", но реалните ѝ собственици са в Русия - Лукойл. Тази компания продава на Лукойл нефт на каквато цена реши. Лукойл преработва нефта, слага си съвсем малък марж и на изхода отново Литаско купува произведената продукция горива", каза той и даде пример с прилагането на подобна схема в миналото.

"Същата схема практикуваха Мултигруп през 90-те години, само че тогава взимаха едно държавно предприятие. Бяха на входа и на изхода. На входа му даваха цялата суровина. На изхода купуваха цялата продукция. Проблемът е, че това не са нормалните търговски практики - Литаско решава на каква цена да продаде нефта на Лукойл и Литаско решава на каква цена да купи готовата продукция от Лукойл. Тази схема работеше и в Румъния. За разлика от България, там висшият мениджмънт на Лукойл в момента е в съда в огромно дело за данъчни престъпления и злоупотреби в особено големи размери. В България това не се случва", констатира той.

Според него в числа става дума за следното: "Ако приемем, че сорт Брент струва 100 долара, отстъпката за руски Урал е 35 долара на барел. Литаско продава горивата все едно купува сорт Брент за 100 долара. Тази разлика от 35 долара, умножена по произведената продукция от Лукойл по най-консервативни оценки е 200-250 милиона лева. Според някои експерти тя е почти половин милиард лева. Тези пари, вместо да се отразят на бензиноколонките у нас, отиват в Литаско - Швейцария. Само че не в швейцарската държава, отиват в Русия".

"България има представител на държавата в Лукойл. Този човек се казва Красимир Първанов. Това е същият човек, който като шеф на НЕК подписа един скандален договор с Русия, с което България беше задължена да плати над 1 милиард лева за реакторите на АЕЦ "Белене". Този човек държи златната акция в Лукойл. ДБ настоявахме пред МС този човек да бъде сменен. За това има следа в НС. Защо той не беше сменен е въпрос към тези, които не са го сменили. Това е огромният проблем. Защо не се случва? Има си министър и вицепремиер, отговорни по тази тема. Отговорите трябва те да ги дадат", завърши Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!