Лобистка поправка намалява наполовина тол таксите на най-големите тираджии у нас

Промяната в тарифата за таксите е в противоречие с политиките на ЕС, България може да отнесе сериозни глоби от Брюксел

Светослав Метанов 31 август 2023 в 19:43 3014 2

тирове
Тирове.

Лобистка поправка, която е в интерес само на най-големите компании превозвачи у нас, е пуснало за обществено обсъждане Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според новите текстове в наредбата за тол таксите най-големите фирми, които най-много ползват пътищата у нас, и, естествено - най-много ги рушат, ще плащат драстично по-ниски такси за преминаване.

Според проекта товарните автомобили и автобуси, които на месец изминават между 4000 км и 5999 км по платените пътища в страната, ще плащат 30% по-ниска тол такса. В случай че превозните средства на съответната компания са изминали минимум 6000 км по платените пътища в страната за месец, таксата пада с цели 50 процента.

Подобно редуциране на плащанията е напълно неизгодно за държавния бюджет. Тол таксите в България и без друго са едни от най-ниските не само в Европейския съюз, но дори и в редица европейски страни, които са извън общността. Мярката е в пълно противоречие и с политиките на Брюксел, които ясно регламентират, че за използване на пътищата трябва да плащат най-много тези, които най-много ги рушат. Идеята е разходите да се покриват не от леките коли на гражданите, а от тежкотоварния трафик.

Проектопромените в тарифата възмутиха бившия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който сега е депутат от ИТН.

Според него предложението за намаляване на тол таксите за тежкотоварни камиони със задна дата от 1 юли 2023 г. е толкова скандално, че ще доведе не само до по-лоши пътища и по-малко пари в бюджета, но и до санкции от ЕК.

"Всъщност логика има - рушветът винаги ще излезе на фирмите по-евтино от това да си платят дължимите такси", коментира Караджов.

Според него става дума за откровен лобизъм и корупция.

"Има съвсем ясни европейски регламенти по въпроса. И до ЕК комисия вече е отправено запитване и то от това правителство дали подобни повишения противоречат на европейското законодателство. Отговорът на Брюксел е категоричен - да! В писмото от ЕК от 18.07.2023 г. по този повод изрично пише, че намалението на таксата за инфраструктура не трябва да надвишава 13% от инфраструктурната такса, плащана от еквивалентни превозни средства, които не отговарят на условията за това. Следователно намаление от 30%, още повече 50%, е в категорично нарушение на директивата", категоричен е бившият регионален министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1100

2

qwertz

31.08 2023 в 21:58

Бантускотове - тикви. Какво друго да се очаква от такава паплач?

22548

1

dolivo

31.08 2023 в 20:11

как бизнес, като има преференции?!

ми няма бизнес

ама че късогледство
 
X

Да помогнем на украинските деца!