Кристалина Георгиева: Първостепенен приоритет за здрава световна икономика е ваксинирането

Разминаванията във възстановяването се затвърдиха огледално на достъпа до ваксини и темпа на ваксиниране, заяви управляващият директор на МВФ

Мая Младенова 18 ноември 2021 в 10:16 1954 2

Кристалина Георгиева

Нашият първостепенен приоритет за здравето на световната икономика остава ваксинирането на света. От първостепенно значение е да постигнем целите, които сме си поставили, а именно да ваксинираме 40% от хората във всички страни поне до края на тази година и 70% до средата на следващата година, за да можем да натиснем по-силно спирачките на пандемията.

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в обръщение към Арабския фискален форум.

Добрата новина е, че възстановяването продължава, стъпило на основа, която остава стабилна. Прогнозираме глобален растеж от 5,9 процента през тази година. За арабския свят прогнозираме ръст от 4,4 процента за 2021 г. и 4,5 процента за 2022 г., посочи Георгиева.

По думите ѝ основите на икономическото възстановяване са стабилно, защото то е стъпило на "забележителния успех на науката, която ни предостави ваксини", както и на все по-високите нива на ваксинация в много страни. Солидна основа е и политическата подкрепа на предприятията и домакинствата, за да "преминат през много необичайна и тежка рецесия, а след това да се оттласнат напред със способността да съживят световната икономика".

Въпреки това, все още стоят много рискове, продължи Кристалина Георгиева. По думите ѝ те идват от разминаванията в темпа на възстановяване, които "се затвърдиха огледално на достъпа до ваксини и темпа на ваксиниране, както и възможността за използване на все още неизчерпано политическото пространство за подкрепа."

Разминаването означава смущения на веригите за доставки и още очаквана инфлация, стана ясно от думите на управляващия директор на МВФ.

"Дори в страните с високи нива на ваксиниране на населението сме свидетели на въздействието на разразилата се в целия свят пандемия, която налага предприемането на временни ограничителни мерки. Съвсем наскоро това се случи и в Европа", припомня Георгиева.

"В съчетание със смущенията във веригите за доставки, инфлацията се превръща във все по-тревожно явление. Въпреки това на този етап все още разглеждаме разминаването между търсенето и предлагането като основна причина за инфлацията, което ни дава надежда, че през следващата година тя вероятно ще се понижи", добави тя.

По думите ѝ централните банки трябва да останат бдителни по отношение на инфлационния натиск, защото тепърва предстои да разберем как ще се справим с инфлацията в развитите икономики и как основните централни банки ще продължат курса на успокояването ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

DYDYE

18.11 2021 в 11:13

Мила госпожа Георгиева ,

Ако продължавате да разделяте хората на ваксинирани и НЕ ваксинирани и насаждате омраза на човек срещу човек - нищо няма да постигнете !
Така излиза (очевадно е ) , че вашият първостепенен приоритет е продажба на едни милиарди ваксини .

До като не е станало късно - Разделете хората на защитени и незащитени ( с подходящите унифицирани тестове ) в целият свят . И тогава вече да се вземе решение какво правим с незащитените (рискови) групи.Извадете лекарствата против Ковид19 , които със сигурност в момента отлежават някъде и чакат да се свършат ваксините!
Не се "срамувайте" да произнасяте термини като : антитела ; Т клетъчен имунитет (който вашите ваксинирани нямат ) и т.н.

В противен случай вие се превръщате в едни обикновени "илиенски" търговци !
Нали не сте забравили какво е Илиенци ?

11300

1

yoghurt

18.11 2021 в 10:38

Гибралтар - 100 % ваксинирани - локдаун в момента. Някой да ми обясни каква е връзката между ваксинацията и преборването с вирусът.