Коткаме Европейската агенция по лекарствата с Рилските езера (видео)

България с официален клип за привличане на най-голямата лондонска агенция

OFFNews 31 август 2017 в 14:20 3199 0

Министерство на здравеопазването е направило клип, с който да привлече седалището на Европейската агенция по лекарствата да се премести у нас. 

Всички страни-членки на ЕС кандидатстват за агенцията (EMA), тъй като тя трябва да премести седалището си от Лондон след Брекзит. Това е една от най-големите и икономически привлекателни компании, тъй като в нея работят хиляди хора с високоплатени доходи. 

До скоро страната ни беше представила в кандидатурата си едва няколко странички, в които обясняваме, че искаме Агенцията да се приюти у нас. Сега обаче здравно министерство е подготвило клип. 

"Скъпа, Ема" - свойски започва видеото, а на фона отзад текат природните ни забележителности. Планини, Рилските езера, белязани с българското знаме, Царевец и морето. Видеото спира в София, гвардейците и българската роза. Появяват се кукерите, а после и ски пистите. Видеото се спира и на "добрата свежа храна" в България, а след него прелита в народните танци.   

Основният акцент обаче е поставен върху българската природа. А клипът, с който искаме да поканим EMA у нас, завършва - "Надявам се, че ще се видим скоро. Твоя София" (на английски език). 

Да станат домакини на Европейската агенция по лекарствата са поискали общо 19 страни, сред които и нашата. С тази цел страните трябва да изготвят оферта, която представят в Европейския съвет.

За фармацевтичния пазар на Европейския съюз ЕМА има същото значение, кактото Европейката централна банка има за финансовия му сектор. Най-общо казано, ЕМА е органът, който отговаря за лекарствата в ЕС.

С ЕМА на своя територия България ще се превърне в новата столица на Европейския фармацевтичен пазар, а у нас ще дойдат да работят хиляди европейци, с което икономическата среда в София ще се вдигне значително, изразиха позиция и от правителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови