Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Само с 4 странички кандидатстваме Европейската агенция по лекарствата да дойде у нас

Единствено България няма нито видео, нито уебсайт в подкрепа на кандидатурата си

OFFNews 04 август 2017 в 14:26 5445 2

Букурещ

Кандидатурата на България за преместването на седалището на Европейската агенция по лекарствата (на английски EMA) от Лондон в София е най-постна от всички 19 кандидатствали страни.

Това се вижда на сайта на Съвета на Европейския съюз, който е публикувал офертите на всички кандидати. 

Докато другите страни са се постарали и са изготвили оферти от над 50 страници, българската е едва 4 страници. Амстердам, Загреб, Виена и други градове са изготвили цели реферати в кандидатурите си. Офертите им са със снимки, а текстът им е разделен по теми и проблеми. 

Румънците са кандидатствали със 158 страници, като офертата им започва със снимка на нощен Букурещ. 

Офертата официално към Агенцията по лекарствата отправи правителството преди няколко дни. Кой е изготвял документа не е ясно - или е чиновник от Министерски съвет, или от Министерство на здравеопазването. 

Да станат домакини на Европейската агенция по лекарствата са поискали общо 19 страни, сред които и нашата. С тази цел страните трябва да изготвят оферта, която представят в Европейския съвет. 

От пръв поглед се вижда, че всички страни са се постарали и освен оферта са направили уебсайт на Агенцията, както и видео. Единствено България е оставила само своята оферта. 

Не всички страни имат видеа, но абсолютно всички имат уебсайт. 

Това е, например, уебсайтът на Порто, Португалия.  

Какво означава ЕМА

За фармацевтичния пазар на Европейския съюз ЕМА има същото значение, кактото Европейката централна банка има за финансовия му сектор. Най-общо казано, ЕМА е органът, който отговаря за лекарствата в ЕС.

В момента ЕМА се намира във Великобритания. След Брекзит обаче Великобритания вече няма да е част от ЕС. Ето защо всички институции на Съюза, които са се намирали във Великобритания, трябва да бъдат преместени в някоя от останалите държави-членки.

С ЕМА на своя територия България ще се превърне в новата столица на Европейския фармацевтичен пазар, а у нас ще дойдат да работят хиляди европейци, с което икономическата среда в София ще се вдигне значително.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews