Кой е виновен? От златото в Челопеч 22 млн. за държавата, за "Дънди" - 674 млн. долара

OFFNews 11 август 2016 в 15:34 19707 10

Снимка БГНЕС

Кой носи отговорност за това, че приходите за българската държава за 2011 г. и 2012 г. от концесията на златното находище в Челопеч са едва 22,665 млн. долара, докато за същия период компанията концесионер "Дънди прешъс металс" е спечелила над 674 млн. долара?

Това е един от въпросите на депутата и лидер на новосформираната партия Нормална държава Георги Кадиев към министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Питането е по повод на резултатите от одита на Сметната палата на клаузите и изпълнението на контракта за концесиониране на мината в селото, които бяха публикувани на 27 юли т. г. Ведомството е отчело, че 30-годишният договор за добив, сключен преди 17 години, е променян четирикратно като условията за българската държава са ставали все по-неизгодни.

"В резултат от предоговарянето значително са намалени средствата по задължителните минимални инвестиционна и екологична програми за първия период на концесията (съответно от 37 млн. долара на 8 млн. долара и от 9,6 на 1,4 млн. долара), променен е и срокът за изпълнение на мероприятията по тях от 5 на 3 години. Така българската държава се лишава от договорени инвестиции в общ размер над 37 млн. долара", пише в одита на Сметната палата.

Предисторията

Първите промени на условията в концесионния договор са още от 2000 г. Тогава са намалени изискванията за необходимите инвестиции в находището. Две години по-късно след фалита на ирландската компания "Наван майнинг" държавата одобрява допълнителни облекчения за заменилата го компания "Дънди Прешъс Металс". След още две години сагата продължава с решение на правителството на НДСВ и ДПС за намаляване на концесионното възнаграждение на 50% за период от 7 години.

След още 4 години е направен опит контрактът да бъде върнат в "нормални" рамки - по това време вече цените на металите на световните борси отново са тръгнали нагоре и добивът отново е печеливш. През 2008 г. по време на управлението на Тройната коалиция е направен опит концесионното възнаграждение да бъде увеличено от 1,5% от стойността на добиваните метали до 2%-8% в зависимост от вида им. За целта трябва да бъде изградена нова инсталация за производство на метали, чрез която да не изнася концентрат, а многократно по-скъпите преработени метали. В крайна сметка обаче инвестицията пропада след като съдът отхвърля оценката за въздействие върху околната среда.

Според доклада на Сметната палата българската държава не е упражнявала ефективен контрол върху изпълнението на концесионния договор.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12139

  9

  iliyapopov

  12.08 2016 в 13:43

  Не ревете, защото нямате понятие какво е производството и извличането на тези метали от почвата! Съдържанието на злато е символично и ако България имаше парите и технологиите за добива, щеше да го направи! Засега за нас не е изгодно това. Всички виждат само печалбата (дълбоко се съмнявам, че е толкова, колкото твърди Кадиев), но не знаят какви пари и труд стоят зад тях!

  12738

  8

  Mr Hivaga

  11.08 2016 в 22:57

  Какво излиза ,че крокодила Дънди гепи здраво като братушките от Лукойл например. Проблема е ,че сега сме съюзници на Дънди крокодила и налагаме санкции на братушките, но няма милост от крокодила. Имаме си куковици като Иво Инджев и Волен Сидеров ,който ни възхваляват Дънди крокодили и братушки и всичко свършва с днакъв знак гепено :).

  25665

  6

  Victimized

  11.08 2016 в 17:51

  Държавата , е лош стопанин когато накара населението си да се чувства като роби . Не твърдя , че комунизма и българския социализъм са добри . Но те не са понеже алчността на тези които управляват е една и съща при всички режими . Това е нещото което твоята кратуна не иска да разбере .
  Ако хората които работеха там се чувстваха реално като собственици , щяха да си пазят околната среда , щяха да си плащат данъците, щяха да отделят пари да реинвестират и нямаше да крият от "държавата" . Малката ти кратуна не може да разбере , че социализма не е тоталитарен режим , това , че е налаган чрез такъв е без значение . Социализъм е , когато земята и ресурса от нея принадлежи на хората които се грижат за нея и живеят там . Не може някъв смръдлив дядка дето никога не е стъпвал в Родопите , да решава дали да е екосъобразно или не , много ясно , че не го интересува въобще .....

  25665

  3

  Victimized

  11.08 2016 в 17:02

  България трябва да инвестира , ако трябва пари от кредит , да даде на хората от общината да добиват златото , срещу човешки условия и заплащания , а чистата печалба , или направо златото да отива в резерва . Тези инвестиции съсипаха икономиката ни , основната печалба , и от тецовете , и от веригите супермакети , и от тази фирма , и от всички банки , и от електроразпределителните дружества , се ИЗНАСЯТ , тези капитали не остават тук . Тук остава мизерията и смешните данъци дето са на Боце и Президентчето най-голямата гордост .
   
  X

  За и против Гей парада