Кметът на Горна Малина подкрепи шефа на Walltopia. Чака платформата му за честни търгове

OFFNews 14 юни 2017 в 19:33 9145 1

Кметът на община Горна Малина Ангел Жиланов приветства инициативата на бизнесмена Ивайло Пенчев (основател на Walltopia и Auxionize) за изграждането на онлайн платформа за обществени поръчки, като заяви че с радост ще се възползва от услугата. Според него "това освен, че ще направи поръчките по-прозрачни, ще облекчи и работата на администрацията". 

Жиланов е кмет от партия "Зелените".

"Свикнали сме през няколко месеца да се изготвят стратегии, приемат нови закони или създават различни специализирани звена и агенции за борба с корупцията. Всичко това без никакъв резултат", коментира съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев.

Спаред него идеята на Ивайло Пенчев може да е сериозен пробив в корупционните практики, доколкото съществена част от тях са концентрирани именно в обществените поръчки.

"Намерението на Ивайло Пенчев да стартира до Коледа платформа за прозрачни, открити и честни обществени поръчки може да се окаже най-революционната и работеща идея за борба с корупцията. Хиляди пъти по-ефективна от всичко, което политиците в правителството парламента измислят, за да намерят служби за верните си другари. Въпросът е колко и кои държавни и общински ведомства ще ползват услугите на тази или подобни онлайн платформи", добави съпредседателят на "Зелените".

Според Панев това е пример как частния сектор и малки общини през призмата на собственият си интерес могат да свършат услуга на цялото общество в борбата с корупцията.

"Ако чакаме на оплетената с клиентелисти власт да постигне напредък в борбата с корупцията, далеч няма да стигнем. Началото е дадено. Да видим още колко ведомства и общини ще се присъединят. Готови сме да съдействаме", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

15.06 2017 в 09:32

Ураа, бай Ангеле, ураа! Частния сектор и Горна Малина нападат корупцията по горните етажи на властта. Бай кмета може да не виждал на Пенчев сайта, но вече знае, че е много по-добър от всичко що се клика у интернето. Ето това е дух, това е вяра в светлото предприемаческо бъдеще на родината.